Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ondernemen hoeft niet veel geld te kosten”

Kramer Hamza Bouziani (30) haalde inspiratie uit Australië

-

Hamza Bouziani (30) uit Antwerpen is met zijn rode pannenkoek­entuktuk ‘Cups ’n Crepes’ een opvallende kramer op markten en evenemente­n. “Ik ben nog elke keer verbaasd over hoe blij ik mensen kan maken met zo’n simpel product als een pannenkoek”, zegt hij.

Hamza zit duidelijk in een goeie flow, zoals hij het zelf noemt. Enthousias­t laat hij foto’s zien van zijn reis naar Australië, nu ruim een jaar geleden. Daar viel alles in mekaar. “Ik ben er bijna vijf maanden naartoe getrokken, met een toeristenv­isum, om ideeën op te doen om te ondernemen. Dat zit bij ons in de familie, maar dat komt nu eenmaal met vallen en opstaan. Ik moest even uit mijn vertrouwde omgeving en mijn ogen de kost geven.” “Australië is het paradijs,

Mensen gaan er heel los met elkaar om en een eigen zaakje opstarten schrikt hen helemaal niet af. Ik werkte er in een brasserie aan het strand in Sydney, ik was verant- woordelijk voor de zoete en zoute pannenkoek­en, en de koffie. Dat moet ik doen, dacht ik. En dat viel in mijn ogen perfect samen met een idee dat ik kreeg in China, waar ik een paar dagen heb rondgelope­n alvorens door te vliegen naar Australië. Een tuktuk! Dat wilde ik ook.”

graaf.

fenomenaal

En zo geschiedde. Hamza vond een tuktuk in Nederland, maakte er een pannenkoek­en- en cupcakes-foodtruck van, en ging zijn ondernemin­g uittesten tijdens een roadtrip door Spanje. “Het was een succes, en dat gaf mij het vertrouwen om er in Antwerpen aan de slag mee te gaan.”

Hamza staat onder meer op zaterdag op de exotische markt aan het Theaterple­in. “Maar ik probeer vooral aanwezig te zijn op zoveel mogelijk evenemente­n. Ik ben nog elke keer verbaasd over hoe blij ik mensen kan maken met zo’n simpel product als een pannenkoek. Soms lijkt het alsof ik een diamant overhandig.”

“Ja, ik heb ambitie”, zegt Hamza, “maar ik wil niet te veel ineens. Dat is niet gezond. Ik zie het genoeg bij de jongeren van nu. Ze zijn te impulsief, ze willen direct groot zijn, direct een dikke auto, maar zo werkt het helaas niet. Ik wil dat jonge ondernemer­s zoals ik vertellen. Ik wil hen helpen om iets kleins te starten, en om van daaruit voort te werken. Je hebt daarvoor geen enorm startkapit­aal nodig. Let wel: ik heb altijd de banken gemeden. Beginnen met schulden, dat kan niet goed zijn.”

“Ik kan iedereen alleen maar aanraden om te reizen, om even weg te gaan uit het dagelijkse leven waarin je vastzit. Dat hoeft niet ver te zijn, huur een chalet in de Ardennen en stel jezelf open voor een frisse wind. Ik weet zeker dat heel veel jongeren die zonder job zitten, zo ook ideeën krijgen om zelf te ondernemen. Te lang het maakt mensen passief.”

Een deel van zijn opbrengst geeft Hamza weg voor mensen met een beperking. “Mijn moeder is een rolstoelpa­tiënt”, zegt hij. “Volgend jaar wil ik terug naar Spanje en ik wil geld inzamelen om het strand toegankeli­jker te kunnen maken voor mensen met een beperking. Ik ben hiervoor afgelopen zomer bij het gemeentehu­is in Valencia geweest. Ze waren enthousias­t, maar omdat ik er niet lang genoeg was, was er geen tijd om dat te realiseren. Daarom vroegen ze mij om volgend jaar terug te komen.”

doppen,

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium