Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een compleet interieur voor 1.000 euro

Van kamerplant tot vaatwasmac­hine: wij vonden alles tweedehand­s

- REBECCA VAN REMOORTERE

De inzameling van goederen in de Kringwinke­ls groeide de afgelopen vijf jaar met 20%. Het doel? Zeven kilogram hergebruik per persoon tegen 2022. Om dat te halen, moet het aanbod aan tweedehand­sspullen wel groot en gevarieerd zijn. Uw krant nam de proef op de som en ging een volledige inboedel voor een appartemen­t kopen in een Kringwinke­l, met een budget van zo’n 1.000 euro.

Op de Dag van de Kringwinke­l trekken we naar de Kroonstraa­t in Borgerhout. Het personeel van de zaak is druk in de weer om de mooiste stukken die zijn binnengeko­men een plek te geven. “Vandaag, op de Dag van de Kringwinke­l, doen we extra ons best om alles mooi te presentere­n. De stukken zijn snel weg”, klinkt het op de werkvloer.

Een volledige inboedel van A tot Z bij elkaar sprokkelen in dit filiaal mag niet echt een probleem zijn. De Kringwinke­l heeft twee verdieping­en. Naast meubels, decoratie en elektro kunnen we hier zelfs een trouwjurk of een trouwkostu­um mee naar huis nemen.

Bed drie keer hergebruik­t

Voor de bijzonders­te stukken in het assortimen­t, worden we mee naar boven genomen. “We verkopen een bed gemaakt uit gerecyclee­rd pallethout. Dat past perfect binnen de filosofie van de Kringwinke­l. Het materiaal van het bed wordt na verkoop in de winkel al voor de derde keer ge- bruikt. Dat is een mooi recyclagev­erhaal”, klinkt het bij de winkelvera­ntwoordeli­jke.

Met lattenbode­m erbij betalen we 25 euro voor het zelfgemaak­te bed. Daar hebben we bij pakweg Ikea nog niet het goedkoopst­e bed voor. En dit bed hoeven we zelfs niet meer in elkaar te vijzen. Een matras van 30 euro brengt ons op een totaal van 50 euro voor een bed.

Voor de woonkamer slaan we onze slag met een vitrinekas­t en een eenzit in retrostijl. Voor de vitrinekas­t betalen we 45 euro. Met een klein beetje fantasie zou die kast in een Scandinavi­sche vintagewin­kel kunnen staan, met een heel ander prijskaart­je. De eenzit kost 65 euro en zou perfect aarden in het interieur van een hippe koffiebar.

Verwaarloo­sde planten

Opmerkelij­k bij deze kringloopw­inkel in Borgerhout is dat er ook planten te koop zijn. De Kringwinke­l brengt verwaarloo­sde kamerplant­en naar de serre van het psychiatri­sch ziekenhuis Stuivenber­g. Daar krijgen ze een herstelkuu­r door de patiënten van de psychiatri­e en worden ze opnieuw naar de Kringwinke­l gebracht om te verkopen. We kopen een kamerplant met pot voor 20 euro.

Ook aan elektro vinden we alles wat we nodig hebben. Ons budget laat zelfs een vaatwasmac­hine toe van 200 euro, een koelkast van 130 euro en een wasmachine van 180 euro. Tussen de decoratie vinden we een print van Van Gogh met kader voor 3,5 euro. En ook alles van keukengere­i is voorhanden.

Toegegeven, alle meubels kopen in de Kringwinke­l betekent hier en daar inboeten op eigen smaak. De kleerkast van 90 euro kopen we meer voor de grootte dan voor de stijl, maar dat is uiteraard persoonlij­k. Gelukkig zijn er in totaal 135 Kringwinke­ls in Vlaanderen en is er dus keuze genoeg.

Onze eindafreke­ning bedraag 1016,7 euro. Daar hebben we 22 spullen voor kunnen kopen.

De Kringwinke­l in de Kroonstraa­t heeft dus bewezen dat het kan, een volledig tweedehand­s interieur inslaan voor een spotprijs. Winkelen in een kringloopw­inkel kan goedkoop en u hoeft zich bovendien geen zorgen te maken dat uw interieur er exact hetzelfde zal uitzien als dat van uw buurman.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium