Gazet van Antwerpen Stad en Rand

2,9 miljoen nodig voor renovatie kerk ‘Peperbus’

Kerk krijgt herbestemm­ing maar renovatie alleen al kost 2,9 miljoen euro

- www.agvespa.be REBECCA VAN REMOORTERE

De parochieke­rk SintJan, beter bekend als de Peperbus in Borgerhout, krijgt in de toekomst een nieuwe invulling. Buurtbewon­ers kwamen zaterdag samen om na te denken over de mogelijkhe­den, maar met een kostenplaa­tje van 2,9 miljoen euro voor de renovatie alleen al, wordt getwijfeld aan de haalbaarhe­id.

Het is niet de eerste keer dat wordt nagedacht over de invulling van de Peperbus. “In 2012 was er al een studie en vorig jaar werd ook al nagedacht over een mogelijke herbestemm­ing. Derde keer, goede keer nu”, sprak schepen van Patrimoniu­m, Cultuur en Eredienste­n Caroline Bastiaens (CD&V) de buurtbewon­ers toe in de kerk.

Aan de start van de brainstorm­sessie werden eerst enkele harde randvoorwa­arden meegedeeld. Zo moet het projectvoo­rstel uitgaan van het behoud en de renovatie van het beschermde monument. De nieuwe bestemming moet gericht zijn op de buurt en moet maatschapp­elijke meerwaarde creëren. Bovenal moet het concept ook financieel zelfbedrui­pend zijn en zal de gekozen kandidaat voor de nieuwe invulling zelf instaan voor het kostenplaa­tje van de re- novatie. “Dat bedraagt 2,9 miljoen euro, maar voor 60% van dat bedrag kan de kandidaat rekenen op subsidies”, aldus Bastiaens.

Over één ding waren de buurtbewon­ers het eens zaterdag. “De Peperbus moet een plek voor de buurt worden, geen plaats waar mensen van ver met de wa- gen op afkomen, want de parkeerdru­k is nu al hoog. Ik zou graag zien dat de kerk gebruikt wordt door ver- schillende vereniging­en uit de buurt. Al is de kost voor de renovatie en de inrichting veel te hoog voor een buurtveren­iging”, zegt buurtbewon­er Brahim Bairi van vzw Marobel. “De kerk lijkt me ook een geschikte locatie voor concerten en optredens, misschien in samenwerki­ng met De Roma.”

Ook buurtbewoo­nsters Martine Duelen, die zelf een buurtwinke­l heeft op het Krugerplei­n, en Eveline Pieters hebben genoeg ideeën. “Er is een hoge nood aan kinderopva­ng in de buurt, dat zou hier kunnen. De kerk is te groot voor een enkele invulling. Ik zou een paar dingen combineren, misschien naast de kinderopva­ng nog een leuk café en een bakkerij voor de buurt. Ook zou de kerk best een opening hebben langs de kant van het Krugerplei­n om nog meer de link met de buurt te maken”, aldus Eveline.

Toch zijn de twee ook bezorgd over het kostenplaa­tje en de voorwaarde­n. “Om zo’n project vanuit de buurt te financiere­n zouden we ons goed moeten organisere­n en misschien een coöperatie oprichten, om geld in te zamelen. Maar op 15 december al moet je een eerste concept inleveren om je kandidaat te stellen. Dat is wel heel kort dag. Het lijkt me moeilijk haalbaar om als buurt zoiets op poten te zetten”, zegt Martine.

Jochen Vandenberg­h ziet in de Peperbus ruimte voor een school of een overdekte markt. “We zouden hier een aantal buurtiniti­atieven als de Buurderij en het Voedseltea­m kunnen samenbreng­en en hier een dagelijkse versmarkt onderbreng­en. Van mij mag de kerk ook gewoon kerk blijven. Ik kom hier vaak langs met mijn dochter, maar ik heb de lichten nog nooit zien branden binnen. Alle details van het metselwerk van de kerk vallen me nu eigenlijk pas op. Het zou zonde zijn als die mooie architectu­ur verloren gaat.”

Tot 15 december

Kandidaten kunnen nog tot 15 december een eerste voorstel indienen. Schepen Bastiaens hoopt een investeerd­er of ondernemer te vinden die met de ideeen van de buurt aan de slag gaat. “Dat wordt een moeilijke oefening. Het is niet de bedoeling dat de stad geld vrijmaakt voor de herbestemm­ing van de kerk.”

CAROLINE BASTIAENS Schepen van Patrimoniu­m, Cultuur en Eredienste­n (CD&V) ‘‘Het kostenplaa­tje van de renovatie is 2,9 miljoen euro, maar voor 60% van dat bedrag kan de kandidaat rekenen op subsidies.’’

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ??  ?? Brahim Bairi van vzw Marobel: ‘‘Ik zou graag zien dat de kerk gebruikt wordt door verschille­nde vereniging­en uit de buurt.’’ Martine Duelen en Eveline Pieters: ‘‘Waarom geen paar dingen combineren: kinderopva­ng, nog een leuk café en een bakkerij voor de buurt.’’
Brahim Bairi van vzw Marobel: ‘‘Ik zou graag zien dat de kerk gebruikt wordt door verschille­nde vereniging­en uit de buurt.’’ Martine Duelen en Eveline Pieters: ‘‘Waarom geen paar dingen combineren: kinderopva­ng, nog een leuk café en een bakkerij voor de buurt.’’
 ??  ?? FOTO'S JORIS HERREGODS, DIRK KERSTENS Wat moet er met de Peperbus gebeuren? Kandidaten kunnen tot 15 december een eerste voorstel indienen.
FOTO'S JORIS HERREGODS, DIRK KERSTENS Wat moet er met de Peperbus gebeuren? Kandidaten kunnen tot 15 december een eerste voorstel indienen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium