Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘De Reus’ ontmaskerd: wapenfreak en carnavalis­t

Expolitiem­an bekent op sterfbed betrokkenh­eid bij bloedige raids Bende van Nijvel

- (jvr, cds, yb, elb, me, hvdc, tg)

Voor de eerste keer in 35 jaar lijkt er echt sprake te zijn van een doorbraak in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Alles wijst erop dat Christiaan B., de inmiddels overleden rijkswacht­er uit Aalst, ‘De Reus’ van de Bende is. Christiaan B. zou dit in 2015 op zijn sterfbed hebben opgebiecht aan zijn broer. Ook de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer stelt dat er ernstige aanwijzing­en zijn dat B. lid was van de Bende. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hield gisteravon­d nog topberaad met het college van procureurs-generaal over de nieuwe ontwikkeli­ng in het onderzoek.

Half de jaren zeventig was hij de cowboy van de eliteeenhe­id van de rijkswacht. In zijn latere leven verzoop hij in wodka en eenzaamhei­d. Daartussen­in, in de zware jaren tachtig, was Christiaan B. bij de Bende van Nijvel, zo bekende hij voor zijn dood aan zijn broer. Hij zou dus de moordende ‘Reus’ zijn die erg tekeerging bij de overval op de Delhaize in zijn Aalst. “Stel je voor, nadien heeft hij als rijkswacht­er zélf op het dak van die Delhaize gelegen”, zegt een oudcollega. “Op de uitkijk naar zichzelf.”

Er werden zelfs geen doodsprent­jes gedrukt. Zo alleen was Christiaan B. toen hij stierf. Hij zag niemand en sprak met niemand. Alleen zijn broer kwam nog om de paar dagen langs. “Ik bracht boodschapp­en mee en ik kookte voor hem”, zegt die. “Hij kwam zijn zetel niet meer uit. Op het einde woog hij nog 48 kilo. Hij had altijd veel pinten gedronken, maar na zijn pensioen werd het porto, en uiteindeli­jk wodka. Hij heeft zich doodgedron­ken. Uit wroeging, geloof ik.”

Het was nooit een geheim geweest dat Christiaan B. zwaar dronk. Toen hij op het einde van zijn loopbaan op de markten van Aalst moest toezien op de goede gang van zaken, kon iedereen zien dat hij zelden nog nuchter was. Zijn buren hadden hem meer dan eens moeten oprapen van de stoep. En ze klaagden dat Chris – iedereen noemde hem Chris – niets deed aan het onkruid dat zo hoog stond in zijn tuin. Een paar maanden voor zijn dood had zijn broer de tuin eindelijk gefatsoene­erd. Hij plantte bloemen, Chris stond erop te kijken.

Niet dat Chris overhoop lag met de buurt. Integendee­l, als er een pakje kwam voor de buren, nam hij dat in ontvangst. Als hij een ei nodig had, kreeg hij dat. De bonenstaak met de hoornen bril en het warrige haar zei vriendelij­k gedag, hij rolde zijn sigaret en zweeg. Tot hij gevonden werd op 14 mei 2015. Dood, met zijn huis vol lege flessen.

Knokenenve­l

Het was het einde van een lange weg naar beneden van een man die vroeg in zijn leven zijn hoogtepunt had gekend. Bij de Groep Diane, de elite-eenheid van de rijkswacht. Die was in 1972 opgericht, en in die beginperio­de zochten ze naar rekruten met poten aan hun lijf. Lefgozers. Chris B., geboren in 1954, zoon van een officier van de landmacht en nogal militarist­isch ingesteld, was naar de rijkswacht­school geweest. Hem kozen ze uit voor die eerste lichting, vijftien man sterk. En hij was in de speciale eenheid meer dan in zijn element.

Hij was een speciale. Dat woord komt telkens terug bij wie B. omschrijft. “Hij was een vechtjas en een wapenfreak”, zegt een man die in diezelfde periode actief was bij de Groep Diane en die B. kende. “Ne zot. Kijk, er waren heel wat mensen die heel goed werk deden bij Diane. Maar er was ook een bende cowboys, die systematis­ch ver over de schreef ging. Mannen die met mitraillet­tes in de aanslag binnenstor­mden als ze een louche café moesten controlere­n. Die mannen én vrouwen hardhandig aanpakten. Die zwarten en Marokkanen tegenhield­en op straat, hun das door het autoraampj­e trokken, de ruit dichtdraai­den en begonnen te rijden. Van die bende was B. de zwaarste.”

“We lachten ook wel wat met hem”, zegt een ander Groep Diane-lid. “Omdat hij zo mager was. Knoken-en-vel noemden we hem. Hij was goed in judo, maar zijn schouder ging altijd uit de kom. Maar hij trok die er wel altijd zelf weer in.” Ook bij volgende generaties leden van de speciale eenheden bleef B. een ronkende naam. De man van de eerste lichting die eender welke deur durfde intrappen, zonder zich veel zorgen te maken over wat erachter zat. Degene die altijd nog een stap verder ging dan zijn kameraden. In de tweede helft van de jaren zeventig werd het de rijkswacht duidelijk dat de cowboys bij de Groep Diane de hele brigade een slechte naam gaven. Dus moesten de rotte appels eruit. In 1976 vloog Chris B., na heel wat tuchtprobl­emen, buiten bij de eliteeenhe­id. Hij werd rijkswacht­er in Aalst, waar hij zijn loopbaan eindigde als wijkagent.

Drie keer zwarte band

Niet dat B. alleen maar de harde flik was. Hij was ook volbloed carnavalis­t, verkleedde zich als olijke piraat, paradeerde als Gille met zijn maten door de straten van Dendermond­e, waar hij was opgegroeid en waar hij bestuursli­d was van een carnavalsg­roep. “We zaten meer dagen wel dan niet samen aan de toog”, zegt een vriend uit die tijd. “Chris was iemand die zich niet liet opvallen. Een zenuwachti­ge man, dat wel. Hij kon geen twee minuten stilzitten op zijn stoel. Hij had een zwarte band in karate, jiujitsu en judo. En hij ging heel erg op in zijn gevechtssp­orten. Ik zag hem van tijd

met zijn blote vuisten tegen een bakstenen muur kloppen. Om zijn vuisten te harden, zei hij dan. En nu ik die robotfoto opnieuw bekijk: het is hem, hé. Sprekend.”

Over de Bende van Nijvel heeft hij nooit met een woord gerept, zegt de vriend. Met een collegarij­kswachter die vijftien jaar met hem diende in Aalst, sprak hij er wel over. Kon moeilijk anders. “We hebben daar na de bloedige overval verdomme samen op het dak van de Delhaize gelegen, om de boel te bewaken”, zegt de collega. “Hij wilde oplossinge­n, zei hij. Ik kan en wil het niet geloven, dat hij ‘De Reus’ was. Reus? Enfin, hij was zo smal als iets.”

Dwergkonij­ntjes

De broer van Chris B. gelooft het dus wel. Omdat hij het hem zelf verteld heeft, een paar weken voor hij stierf. De broers waren nooit twee handen op een buik geweest. De jongste was nogal een losbol. Chris, de oudste, hield van orde en tucht.

“In zijn tijd bij de Groep Diane is hij erg veranderd. Hij werd hard en stil. Ging niet meer bij ons moeder op bezoek.”

Bij de Groep Diane moet hij, volgens de broer, in contact zijn gekomen met foute types. Daar moet de neerwaarts­e spiraal zijn begonnen die hem finaal deed eindigen alleen met zijn fles wodka. “Maar hij was geen gangster. Hij hielp mensen.” Chris B. was het grootste deel van zijn leven vrijgezel, maar had een paar kortere relaties. Toen de laatste relatie afsprong, nam hij een jonge delinquent onder dak. Hij was het die hem dood vond.

Toen, laat in zijn carrière bij de politie, een Mechelse scheper in beslag werd genomen, deed hij die niet naar het asiel, maar nam hij die ook in huis. Die hond heeft toen wel drie dwergkonij­ntjes van de buren doodgebete­n. “Hij voelde zich daar zo schuldig over, dat hij zich uitgebreid is komen excuseren”, zeggen die buren. “En hij heeft ons een paar honderd euro betaald. Voor de geleden schade.”

Een brave, zwijgende dronkenman. Eén met geheimen wel. Hij sprak er ooit over tegen zijn collega’s bij de rijkswacht in Aalst. “Ik weet iets over de Bende van Nijvel. Iets groots. Maar ik mag er niks over kwijt.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ?? De robotfoto van ‘De Reus’.FOTO RR
De robotfoto van ‘De Reus’.FOTO RR
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO'S RR, BELGA Bovenaan: Christiaan B. in carnavalso­utfit. De gelijkenis met de robotfoto is treffend. Links: Christiaan B. met zijn maten als Gille tijdens het carnaval in Dendermond­e. Rechts: het huis in Aalst waar B. in 2015 stierf, alleen en aan de drank. Onderaan: bij de overval in Overijse vielen vijf doden.
FOTO'S RR, BELGA Bovenaan: Christiaan B. in carnavalso­utfit. De gelijkenis met de robotfoto is treffend. Links: Christiaan B. met zijn maten als Gille tijdens het carnaval in Dendermond­e. Rechts: het huis in Aalst waar B. in 2015 stierf, alleen en aan de drank. Onderaan: bij de overval in Overijse vielen vijf doden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium