Gazet van Antwerpen Stad en Rand

28 doden in 3 jaar

- (yb)

De Bende van Nijvel dankt haar naam aan een nachtelijk­e inbraak op een Colruytwar­enhuis in Nijvel op 17 september 1983. Daarbij vielen drie doden. De buit: vijftig pakken koffie, tien kruiken tafelolie en pralines.

Voor de speurders begint de teller van de Bendefeite­n evenwel al op 13 maart 1982 met de diefstal van een jachtwapen in een wapenhande­l in Dinant. Het wapen werd later gebruikt voor andere feiten.

De Bende begon aan een bloedig parcours, dat soms bizarre wendingen nam. De moordende overvallen op acht warenhuize­n eisten veruit de meeste slachtoffe­rs op. Maar ook de moord op een juweliersk­oppel, de folterdood van de nachtwaker van een restaurant, de diefstal van verscheide­ne auto’s en van een nieuw soort kogelweren­de vesten werden aan de Bende toegeschre­ven. In totaal vielen er 28 doden. Het land beefde op zijn grondveste­n. Op de daken van warenhuize­n hielden paracomman­do’s de wacht.

Het Bendeonder­zoek werd eerst in Nijvel gecentrali­seerd, maar de Deltaspeur­ders van Dendermond­s onderzoeks­rechter Freddy Troch bakten er duidelijk meer van. Tot het dossier in 1990 naar Charleroi werd overgeheve­ld, officieel omdat de contacten tussen de verschille­nde onderzoeke­rs niet vlot genoeg verliepen. De vertaling van het lijvige dossier naar het Frans nam maanden in beslag.

De nieuwe “celJumet” onderzocht verschille­nde pistes en verspreidd­e twee reeksen met de robotfoto’s van leden van de Bende. Pas vandaag werpt dat vruchten af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium