Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drie andere pistes nu minder plausibel

-

Piste 1:

Zwaar banditisme

Wie? Leden van georganise­erde gangsterbe­ndes –zware jongens als Haemers en De Staercke – zouden de Bendeoverv­allen op het getouw hebben gezet, of er ten minste aan hebben deelgenome­n.

Believers: “Het zijn rovers, geen politieke terroriste­n”, was de overtuigin­g van de Nijvelse procureur Jean Deprêtre. De tweede parlementa­ire Bendecommi­ssie besloot dat deze piste verder moest worden uitgevlooi­d. Een deel van de onderzoeks­celJumet heeft hier voltijds op gewerkt.

Argumenten pro: de daders waren vertrouwd met vuurwapens en ze aarzelden niet om slachtoffe­rs te maken. Bovendien sloegen ze vooral ’s vrijdags toe, net voor sluitingst­ijd, wanneer de kans het grootst was dat de kassa’s van de warenhuize­n vol geld staken.

Argumenten contra: het aantal slachtoffe­rs in acht genomen was de buit verwaarloo­sbaar (samen 500.000 euro).

Piste 2:

Buitenland­se inmenging

b

Wie? In het kader van de Koude Oorlog met de SovjetUnie zouden de VS in ons land een klimaat van terreur hebben willen scheppen. Op die manier hoopten ze de bevolking warm te maken voor het plaatsen van kernrakett­en in België.

Believers: deze “theorie van de spanningen” werd in de loop van het onderzoek meermaals aangehaald, maar nooit expliciet door iemand opgeëist. “Zij maakt wel deel uit van de onderzocht­e pistes”, bevestigt Bende magistraat Christian De Valkeneer.

Argumenten pro: de massaal gesteunde antirakett­enbeweging dreigde de Amerikaans­e plannen te dwarsbomen. In ons land waren verscheide­ne proAmerika­anse groepering­en actief: mogelijk werden zij aangesprok­en voor een terreurcam­pagne.

Argumenten contra: de speurders hebben nooit concrete aanwijzing­en gevonden die deze hypothese konden bevestigen.

Piste 3:

Uiterstrec­htse groepering­en

b

Wie? Uiterstrec­htse groepering­en, zoals Westland New Post of Front de la Jeunesse, waren niet opgezet met het democratis­che systeem in België. Zij waren voorstande­r van een “ruk naar rechts”.

Believers: speurders van gerechteli­jke politie en BOB van de rijkswacht hadden door de jaren veel aandacht voor deze piste. Onder meer omdat nog altijd een waas van onduidelij­kheid heerst rond de gewelddadi­ge dood van WNPkopstuk Paul Latinus.

Argumenten pro: sommige leden van deze groepering­en waren bereid om tot actie over te gaan. Hoe ver zij wilden gaan, is niet duidelijk. Verscheide­ne leden zouden hebben deelgenome­n aan militaire oefenkampe­n of waren lid van speciale schietclub­s.

Argumenten contra: er is nooit aangetoond dat de extreemrec­htse groepering­en hun plan om het staatsappa­raat via rijkswacht of staatsveil­igheid te infiltrere­n, tot een goed einde konden brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium