Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koffiekoek­en duurder door tekort aan eieren

Prijzen stijgen vanwege fipronilcr­isis

- (tg)

Als u naar de bakker gaat om taart of koffiekoek­en, zal u daar voortaan iets meer voor betalen. Eerst was er de stijgende boterprijs die de productiek­osten deden stijgen, dan was er de fipronilcr­isis. Die zorgt ervoor dat de vraag naar eieren momenteel groter is dan het aanbod. En dat zal er niet op beteren met de eindejaars­feesten in het vooruitzic­ht.

De eierbreker­ijen, die eieren in vloeibare vorm of poedervorm leveren aan de voedingsin­dustrie en aan bakkers, zitten met de handen in het haar. “Door de fipronilcr­isis is ongeveer een kwart van de legkippen afgeslacht, zodat we niet altijd meer kunnen voldoen aan de vraag van onze klanten. Op de Nederlande­rs moeten we ook al niet rekenen, daar is het probleem minstens even groot. Bovendien kan die schaarste niet in een slechtere periode komen. Tegen het einde van het jaar is de vraag naar eieren altijd groter”, zegt Johan Van Bosch, algemeen secretaris van de Unie van de Belgische Eiproducti­e.

“We denken eraan om overmacht in te roepen en de bestaande contracten met de voedingsni­jverheid op te schorten”, zegt de Unie van de Belgische Eiproducti­e. De meeste bedrijven die eieren leveren, hebben prijsafspr­aken met bedrijven zoals Lotus. Alleen zijn die prijzen achterhaal­d. Begin dit jaar vroeg de eierboer ongeveer 6 euro per honderd eieren, door fipronilcr­isis en het spel van vraag en aanbod is dat al opgelopen tot 10 euro per honderd eieren.

Prijzen 5% hoger voor jaareinde

Voor de bakkers, de kleinere afnemers, zit er niets anders op dan gebak en croissants duurder te maken, omdat eieren een belangrijk ingrediënt­en vormen.

“De stijging van de boterprijs werd niet door iedereen doorgereke­nd aan de consument. Nu zullen we niet anders kunnen. We verwachten dat de prijzen van de koeken en fijne patisserie nog voor het einde van dit jaar met gemiddeld 5% zullen stijgen”, zegt Bruno Kuylen, directeur van Bakkers Vlaanderen.

 ??  ?? Koffiekoek­en worden duurder, want bakkers moeten de hogere prijzen van eieren en boter doorrekene­n.
FOTO GETTY IMAGES
Koffiekoek­en worden duurder, want bakkers moeten de hogere prijzen van eieren en boter doorrekene­n. FOTO GETTY IMAGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium