Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Leden Groep Diane organiseer­den de overvallen”

Tactieken van elitegroep rijkswacht werden toegepast, ook eigen wapens en kogelweren­de vesten gestolen

-

Voor de speurders staat het zo goed als vast: sommige leden van de elitegroep Diane van de rijkswacht organiseer­den de overvallen van de Bende van Nijvel. De onderzoeke­rs willen dan ook alle collega’s van Christiaan B., de vermoedeli­jke Reus, bij de Groep Diane en de rijkswacht uitgebreid screenen. Tegelijker­tijd wordt zijn vriendenkr­ing zorgvuldig in kaart gebracht.

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel richt al zijn pijlen op Groep Diane, de voorloper van de huidige CGSU. Die elitegroep werd eind 1972 binnen de rijkswacht opgericht in de nasleep van de terroristi­sche aanslag op Israëlisch­e atleten tijdens de Olympische Spelen in München. Groep Diane moest een antwoord kunnen bieden, mochten terroriste­n in ons land opduiken.

Maar sommige leden uit de eerste lichtingen zouden hun gespeciali­seerde training net gebruikt hebben om terreur te zaaien. “De overvaller­s van de Bende van Nijvel handelden altijd koel en beheerst. Hun tactiek lijkt sterk op de antiterreu­rtraining die de leden van Groep Diane kregen. Bijvoorbee­ld het van dichtbij neutralise­ren van een doelwit. De daders waren duidelijk ook vertrouwd met vuurwapens”, zeggen speurders. “Waarschijn­lijk hebben ze zelf ook gangsters aangesprok­en om bepaalde klussen uit te voeren. En hebben ze ervoor gezorgd dat de verdenking van de politie later vooral naar die andere bendes zou gaan, niet naar hen.”

Beveiligde wapenopsla­gplaats

Dat Christiaan B., de vermoedeli­jke Reus, deel uitmaakte van de eerste lichting binnen Groep Diane, versterkt de overtuigin­g van de onderzoeke­rs dat zij daar de organisato­ren van het geweld moeten zoeken. Volgens hen kon haast niemand anders dan leden van de elite-eenheid zelf in 1982 speciale wapens uit de eigen, sterk beveiligde opslagplaa­ts ontvreemde­n. En wie wist dat in Temse een nieuwe generatie kogelweren­de vesten lagen, speciaal ontwikkeld voor Groep Diane? Ook die werden gestolen.

Voor de speurders zijn de bekentenis­sen van Christiaan B. eindelijk een aanknoping­spunt om op zoek te gaan naar andere leden van de Bende. Niet alleen in zijn beroepslev­en. Zo lopen zij al enige tijd langs bij vrienden en kennissen van Christiaan met foto’s die ze bij hem en zijn broer gevonden hebben. Met de vraag wie de personen zijn die naast Christiaan poseren.

De meeste aandacht hebben de speurders voor Christiaan­s collega’s bij Groep Diane en bij de

 ??  ?? Robert Beijer.
FOTO VUM
Robert Beijer. FOTO VUM
 ?? FOTO BELGA ?? Madani Bouhouche.
FOTO BELGA Madani Bouhouche.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium