Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het gerecht mag en móét nu meer zeggen”

Lid eerste Bendecommi­ssie Hugo Coveliers vindt dat onderzoek in Jumet moet blijven

- PAUL VERBRAEKEN

De Antwerpse oudpolitic­us Hugo Coveliers krijgt na dertig jaar gelijk: er was zeker een link met de rijkswacht. Veel meer weten we nog niet. Coveliers roept het gerecht op het publiek te informeren. Dat kan sinds de Bendecommi­ssie.

“Kijk, het is altijd prettig om uiteindeli­jk gelijk te krijgen”, reageert de nu 70-jarige Hugo Coveliers. “Maar ik wil het verder nog allemaal zien. Met de moord op Kennedy staan we na zestig jaar ook nog niet ver. Ik heb lange tijd geloofd in het ‘Grote Complot’. Vandaag weet ik het niet meer. Misschien waren er wel een aantal kleinere complotten. Er is heel veel gezegd; er zijn heel veel links gelegd. Ik twijfel er zeer sterk aan of een Vanden Boeynants of een Alain de Benoit er iets mee te maken had. Ook niet de toenmalige PSC als partij, hoewel die op sleutelfun­cties zat.”

Deel buit in kanaal

“Het is perfect mogelijk dat een aantal zaken die we op het conto schrijven van de Bende er niets mee te maken had, en andere zoals de wapenroof in Vielsalm wél. Wat van meetaf een kenmerk was: het ging om feiten gepleegd door mensen die zeer goed de rijkswacht­procedures kenden. En de kosten stonden niet in verhouding met de baten: auto’s en wapens inzetten, slachtoffe­rs maken wetend dat er dan onderzoeke­n zouden volgen en dan een opbrengst die quasi niets was. Meer zelfs: een deel van het geld hebben ze samen met die kogelvrije vesten uit Temse in zakken in het kanaal gedumpt!”

“Als je dit stramien bekijkt, kon het niet anders dan dat er leden of ex-leden van de rijkswacht achter zaten: ze waren opgeleid als moordmachi­nes, ze hadden veel info, ze hadden wapens van de groep Diane, ze hadden zelfs een Mazda van de groep Diane waarvan je moest weten hoe je die startte. Het was bijzonder goed georganise­erd en toch is nooit iets uitgelekt. De groep Delhaize loofde tien miljoen frank (250.000 euro ) uit. In het criminele milieu vermoordt men hiervoor vader en moeder. Toch lekte niets uit. Er moet dus ergens een geweldige macht geweest zijn die dit kon beletten.”

“De toenmalige procureur Deprètere wou niet weten van een complot vanuit de rijkswacht. Voor hem waren het ‘moorddadig­e roofdieren’. Ik insinueer niet dat mensen vroeger geheimen wilden afdekken, maar ze geloofden gewoon niet wat ik vertelde. Weet je dat zelfs Hugo Schiltz me eens zei: ‘Hugo moet je dat nu allemaal zo breed naar buiten brengen?’ En Wilfried Martens vroeg me eens mijn gedacht en antwoordde toen vertwijfel­d: ‘Maar Hugo, dat kan toch niet in onze democratie!’ Iedereen dacht dat ik overdreef. Ik stel alleen vast dat er een groep actief was die in staat was misdrijven te organisere­n en ook in staat was te beletten dat ooit de waarheid naar buiten kwam.”

Politiesyn­dicaten zwijgen

“Vandaag blijkt dus dat één van de leden van wat we de Bende van Nijvel noemen, zou hebben gezegd dat hij ‘De Reus’ was. Dat zou ons verder kunnen helpen. Maar hoever staan we dan? Het lijkt plausibel dat we nu toch één naam hebben. Maar was die bij alle feiten betrokken? Wie zat erachter? Wie was er nog bij? Ten onrechte heeft men vele mensen genoemd die er allicht niets mee te maken hadden. Niemand zou graag in die context worden vermeld. Zelf heb ik misschien destijds ook te veel namen laten

rondspatte­n. Ik begrijp dus dat men voorzichti­g moet zijn.”

“Met wat nu bekend is geworden, was het gerecht al langer bezig dan vorig weekend. Het lijkt me dus het moment eraan te herinneren dat we – als uitvloeise­l van de Bendecommi­ssie – de wetFranchi­mont hebben. Die laat de procureurs-generaal toe om in het algemeen belang de bevolking te informeren, met respect voor het onderzoek. Het is nu hét moment voor de procureurs-generaal om bijvoorbee­ld de pers eens te zeggen wat men kan zeggen. Vermits men deze bekentenis al langer had, had men dit al vroeger moeten doen.”

“Er is nu ook veel meer mogelijk dan destijds. Je hebt nu de interne audit van de politie, de inspecteur-generaal, het comité P en – ik heb die nu nog niet gehoord – ook de politiesyn­dicaten.”

“Het zou dramatisch zijn voor de huidige generatie verantwoor­delijken van politiek en politie om nu niet verder te geraken. Gaan zij de moed hebben om nu het onderste uit de kan te halen?”

“Gecamoufle­erde liquidatie­s?”

“Voor mij blijft de hoofdvraag: welk motief zat erachter? Was het een vorm van terrorisme die naadloos aansloot bij politieke criminalit­eit met de bedoeling een prerevolut­ionair klimaat te creëren om de staat te versterken? Als dat de bedoeling was, hebben ze een boemerang terug gekregen: de rijkswacht is afgeschaft. En er is nooit zoveel controle op de politie geweest. Dat er ‘slechts’ een groepje malcontent­en aan het werk was, geloof ik niet. Hoevelen zijn er intern uitgeschak­eld? Ik heb verhalen gehoord dat men van een aantal dodelijke verkeerson­gevallen vermoedde dat het gecamoufle­erde liquidatie­s waren. En waarom is die bende gestopt na Aalst en de moord op ingenieur Mendez? Zat men sommigen te dicht op de hielen? Was er een doel bereikt? Dan toch niet de verwachte revolutie.”

“En nog dit: laat het onderzoek waar het nu is. Ik geloof dat de mensen die er in Jumet mee bezig zijn – onder hen ook Vlamingen – dit aankunnen. Ze kunnen vandaag ook een beroep doen op de federale procureur. Vandaag opnieuw drie miljoen pv’s overhevele­n, zou totaal geen zin hebben. Laat ze dus hun werk doen. En laat ze communicer­en.”

HUGO COVELIERS Oudpolitic­us

“Tien miljoen frank uitloven en er lekte niets uit! Er moet dus ergens een geweldige macht geweest zijn die dit kon beletten.”

 ?? FOTO ROBBIE DE PUYDT ?? Hugo Coveliers: “Iedereen dacht dat ik overdreef.”
FOTO ROBBIE DE PUYDT Hugo Coveliers: “Iedereen dacht dat ik overdreef.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium