Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Rijkswacht kwam vlak voor overval bij ons langs”

Linda Van Huffelen uit Merksem verloor man en bijna eigen leven bij overval in Temse

- KRISTIN MATTHYSSEN

Ik heb altijd gedacht dat de rijkswacht ermee te maken had.” Linda Van Huffelen (59) uit Merksem was een van de eerste slachtoffe­rs van de Bende van Nijvel. In 1983 schoten gangsters in Temse haar man Jos dood. Zelf lag Linda twee maanden in coma. Buit: zeven prototypes van kogelweren­de vesten.

Linda Van Huffelen is waarschijn­lijk het zwaarst getekende slachtoffe­r van de Bende van Nijvel dat het nog kan navertelle­n. Net als haar man Jozef ‘Jos’ Broeders was ze afkomstig van Berchem. Jos was haar grote liefde. De twee waren al van hun twaalfde samen.

Bij hun huwelijk trokken ze naar Temse, waar Linda conciërge werd in de fabriek van WittockVan Landeghem, een zeilmakeri­j, waar ook kogelweren­de vesten werden gemaakt. “Het was gemakkelij­k voor een jong gezin. We hadden ineens onderdak. Mijn man was schilder-behanger.”

Lichaam vol hagel

Ze waren allebei 26 jaar, hadden een dochtertje Sharon (2,5) en baby Patricia (6 weken), toen op 10 september 1983 Jos gewekt werd door glasgerink­el. “Jos was amateurbok­ser en had van niemand schrik. Hij is naar buiten gegaan en stond oog in oog met de gangster. Jos is naar binnen gevlucht. Ze hebben gewoon door de deur geschoten. Hij kon nog op handen en voeten tot in de keuken kruipen, waar ze hem van dichtbij hebben afgemaakt in het keldertje. Waarschijn­lijk heb ik hem zien liggen en heb ik daarom mijn hand voor mijn gezicht geslagen. Op die manier is de kogel die voor mijn hoofd bestemd was, op mijn duim en oor geketst. Vervolgens hebben ze met de kolf van een riotgun mijn kaak kapot geslagen.”

Al dood gewaand

Linda is nog altijd verlamd aan haar linkerkant. Alleen twee vingers van haar rechterhan­d kan ze gebruiken. Haar bovenlicha­am zit nog vol lood van de hagel.

“Ik zat al in de lijkzak, toen een ambulancie­r opmerkte dat ik nog bewoog. Gelukkig zijn ambulancie­rs altijd met twee. Op de begraafpla­ats in Borsbeek hebben ze zes weken een put naast Jos laten openliggen, omdat ze dachten dat ik ook ging sterven. Een jaar heb ik in revalidati­ecentrum Hof ter Schelde in Linkeroeve­r gelegen.”

De link met de rijkswacht die nu via de ontmaskeri­ng van ‘De Reus’ weer naar boven komt, heeft ook Linda altijd vermoed. “De rijkswacht­top had een paar dagen voor de overval de fabriek bezocht om de kogelweren­de vesten te bekijken en te testen. Die vesten werden in een kluis bewaard in het labo naast onze conciërgew­oning. Wij wisten niet dat er in de kelder ook een schietstan­d stond.”

“Niet schieten”

De naam van Christiaan B. die nu opduikt, zegt haar niets. “Maar ik ken natuurlijk ook die robotfoto die overal in de postkantor­en heeft gehangen. Ik heb nooit begrepen waarom dat zó lang heeft geduurd om die robotteken­ingen te maken. Zelfs ons dochtertje van 2,5 jaar hebben de speurders onder hypnose willen ondervrage­n toen ze al wat ouder was. Haar voetafdruk­ken stonden in het bloed. “Niet schieten”, heeft ze nog geroepen. Een van de overvaller­s heeft haar weer in haar bedje gelegd. Ik heb die ondervragi­ng onder hypnose geweigerd. Het was zo al erg genoeg, en naar het schijnt zijn die herinnerin­gen ook pas bruikbaar vanaf de leeftijd van drie jaar.”

“Zelf herinner ik me niets meer. Alleen zie ik in een vage flits soms nog het keldertje, drie trappen diep, in de keuken. Daar hebben ze mijn man door het hoofd geschoten.”

“Ik slaap al 34 jaar slechts twee uur per nacht. Elke nacht zit ik hier nog te dubben aan tafel. Een foto van Jos vind je hier niet aan de muur. Dat kan ik niet aan. Ik zie hem zo nog elke dag. Tijdens die twee maanden coma in het ziekenhuis, heeft er constant een agent met een machinegew­eer aan mijn deur de wacht gehouden. Ze wilden voorkomen dat de gangsters hun werk zouden komen afmaken, uit schrik dat ik een lastige getuige zou zijn. Maar ik kan mij niks herinneren.”

Ooit zei Linda in een praatshow bij Luc Appermont dat ze dacht dat het raadsel van de Bende van Nijvel nooit opgelost zou geraken. Op de waarom-vraag van Appermont, antwoordde ze: “Omdat er te veel hoge politici bij betrokken zijn”. “Ik kreeg spontaan een applaus uit het publiek. Die madame

heeft gelijk, zeiden de mensen. Het verbaasde me toen dat ze dat er bij VTM niet hebben uitgeknipt. De naam van Paul Vanden Boeynants heeft altijd de ronde gedaan, maar een advocaat heeft mij ooit nog andere namen genoemd van

politieker­s van wie je versteld zou

staan.”

Voedselpak­ketten

Linda hoopt dat de daders die nog leven gestraft worden en dat er ook financiële gerechtigh­eid komt voor de slachtoffe­rs. “Dat ze dáár nu ook eens eindelijk werk van maken. De Bende van Nijvel heeft mij niet alleen mijn man afgepakt, en mijn kinderen hun vader, maar heeft mij ook in de armoede gebracht. Ik ben 80% invalide en trek daar iets meer dan 200 euro voor. Voor de rest overleef ik op een klein weduwepens­ioentje. Mijn schoonoude­rs hebben geld getrokken uit een soort fonds voor smart en leed. Naar het schijnt zou ik als echtgenote recht hebben op twee miljoen Belgische frank, en mijn kinderen op één miljoen elk. Maar we hebben nooit iets gezien. Waar is dat geld naartoe? Het hoogste bedrag dat ik kreeg, was 2.000 euro schadeverg­oeding van het fonds voor hulp aan slachtoffe­rs van opzettelij­ke gewelddade­n, dat toen pas was opgericht. Elke week krijg ik een voedselpak­ket.”

Haar dochter Patricia liet twee bokshandsc­hoenen op haar arm tatoeëren, als eerbetoon aan haar papa. Linda’s enig kleinkind en grootste oogappel – de zoon van haar dochter Sharon – heet Jefke (7). Of hij naar zijn bompa werd genoemd? “Ik denk het niet. Jefke is zo slim. Soms wil ik er een eind aan maken, maar een bitter of haatdragen­d mens ben ik door die gangsters niet geworden, ondanks de pijn en de armoede.”

LINDA VAN HUFFELEN slachtoffe­r Bende

“De naam van ‘De Reus’ zegt mij niks, maar zijn robotteken­ing ken ik. Die hing in het postkantoo­r.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Linda Van Huffelen wordt elke dag geconfront­eerd met de gevolgen van de overval. “Als slachtoffe­rs zijn wij nooit vergoed. Dat ze daar eens eindelijk werk van maken.”
FOTO VICTORIANO MORENO Linda Van Huffelen wordt elke dag geconfront­eerd met de gevolgen van de overval. “Als slachtoffe­rs zijn wij nooit vergoed. Dat ze daar eens eindelijk werk van maken.”
 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­r Jozef ‘Jos’ Broeders met zijn twee dochters Sharon en Patricia kort voor de overval.
FOTO RR Slachtoffe­r Jozef ‘Jos’ Broeders met zijn twee dochters Sharon en Patricia kort voor de overval.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium