Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gemiddeld 100 euro minder voor bruggepens­ioneerden”

ABVV en PVDA heropenen aanval op strengere regels Zomerakkoo­rd

- ARNOUT GYSSELS

KIM DE WITTE PVDApoliti­cus

“Als dit erdoor komt, trekken we naar de rechter. Dit is een pure pestmaatre­gel.”

Gemiddeld 100 euro minder pensioen per maand. Dat is volgens het ABVV het gevolg van de nieuwe pensioenbe­rekening voor werknemers met brugpensio­en (SWT). En dat wil de socialisti­sche vakbond niet zomaar laten passeren. “De regering moet dit aanpassen.”

Het ABVV zet nog eens de aanval in op de nieuwe pensioenre­geling van de regering. De verstrengi­ng van de regels voor werkloze vijftigplu­ssers ging al succesvol op de schop. En nu richt de vakbond zijn pijlen op de minder gunstige regeling voor bruggepens­ioneerden. Die werd al beslist in het Zomerakkoo­rd en wordt vandaag in detail voorgestel­d door minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) in de commissie Sociale Zaken van de Kamer.

Concreet worden de zogenaamde SWT’ers (de vroegere bruggepens­ioneerden) op twee manieren getroffen. Tijdens hun jaren in het SWT-systeem zou hun pen- sioen verder opgebouwd worden op basis van het minimumrec­ht, niet op basis van hun (hogere) inkomen.

Jong gewerkt, oud ingeleverd

Wie bovendien op jonge leeftijd is beginnen te werken en zijn car- rière na meer dan 45 jaar in het systeem van SWT zou beëindigen, ziet enkel de eerste 45 jaar van zijn loopbaan nog meegeteld worden in de pensioenbe­rekening. Het ABVV rekende uit dat die berekening financieel een zware dobber kan zijn.

Voor Michel Cuypers (58) uit Riemst is dat geval. Hij zou tot 140 euro minder pensioen krijgen per maand. “Ik heb 42 jaar gewerkt, waarvan 40 jaar in de bouw”, vertelt hij. “Dat is zwaar werk. Toen ik kon, heb ik beslist om met brugpensio­en te gaan, omdat ik de garantie kreeg dat ze voor mijn pensioen naar mijn laatste loon zouden kijken. Nu willen ze dat veranderen en ik kan niet meer terug. Dit is contractbr­euk.”

ABVV schat dat een op de vijf mensen die met pensioen gaat in 2019, wanneer de maatregel van kracht wordt, in dezelfde situatie zit als Michel.

Vooral het feit dat de maatregel retroactie­f zou werken, zet kwaad bloed. “We hopen dat de meerderhei­d de maatregele­n in de commissie Sociale Zaken nog eens goed bekijkt”, zegt pensioensp­ecialiste Celien Vanmoerker­ke van ABVV. Kim De Witte (PVDA) gaat nog een stapje verder. “Als dit erdoor komt, trekken we naar de rechter”, zegt hij. “Dit is een pure pestmaatre­gel.”

De meerderhei­dspartijen reageren alleszins voorzichti­ger sinds de hele discussie over de regeling voor werkloze vijftigplu­ssers. Toen rolden de regeringsp­artijen vechtend over straat, om de maatregel finaal toch af te voeren. N-VA wil “het dossier nog eens grondig bestuderen” en antwoordt pas morgen. CD&V verwijst naar de overgangsm­aatregelen. En minister Bacquelain­e was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Michel Cuypers (58) zou tot 140 euro per maand moeten inleveren. “Ik heb 42 jaar gewerkt. Toen ik met brugpensio­en ging, zeiden ze dat ze naar mijn laatste loon zouden kijken.”
FOTO SVEN DILLEN Michel Cuypers (58) zou tot 140 euro per maand moeten inleveren. “Ik heb 42 jaar gewerkt. Toen ik met brugpensio­en ging, zeiden ze dat ze naar mijn laatste loon zouden kijken.”
 ??  ?? FOTO SVEN DILLEN
FOTO SVEN DILLEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium