Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Communicat­ie App helpt ouders na scheiding

Volgens onderzoek Universite­it Antwerpen spreekt een op de vier niet met elkaar over kinderen

- JAN STASSIJNS

Onderzoeke­rs van de Universite­it Antwerpen hebben een gratis applicatie ontwikkeld voor gescheiden ouders en hun kinderen. Een op de vier gescheiden ouders praat niet met elkaar over de kinderen. De app moet de communicat­ie verbeteren.

In België eindigt ongeveer een op de drie huwelijken in een scheiding. Uit een onderzoek van de Universite­it Antwerpen blijkt dat een op de vier gescheiden ouders niet meer met elkaar communicee­rt over de kinderen. Bijna de helft van de gescheiden ouders neemt nooit samen een grote beslissing over zoon of dochter.

De Universite­it Antwerpen wil de communicat­ie tussen ex-partners en kinderen verbeteren en lanceert daarom de gratis applicatie ‘Keep in Touch’ (KiT).

“We willen de drempel zo laag mogelijk maken”, zegt onderzoeke­r Kim Bastaits van de UAntwerpen. “De app focust op de praktische zaken. Zo is er een kalender waar de ex-partners en de kinderen afspraken inschrijve­n, bijvoorbee­ld over de hobby’s van de kinderen. Het prikbord maakt het gemakkelij­k om berichten en foto’s met elkaar te delen, bijvoorbee­ld over uitjes met de andere ouder, zodat iedereen op de hoogte blijft van wat er gebeurt in het leven van de anderen. Er is ook een checklist en een chatfuncti­e, waar gescheiden ouders onderling kunnen communicer­en, maar ook de kinderen kunnen zo met elkaar chatten. De app kent ook een informatie­luik, waar je alles vindt over uit elkaar gaan en wat daarbij komt kijken. Ook kinderen vinden er informatie op hun maat.”

Kalender en prikbord

Lucie De Peuter (37) uit Zoersel is gescheiden en heeft twee kinderen. Zij en haar ex-man hebben nog wel contact, maar de communicat­ie loopt soms mis. Een app die alles centralise­ert is een erg handige tool, vindt ze.

“Communicat­ie is erg belangrijk voor een gescheiden gezin met kinderen”, zegt Lucie. “Maar er is natuurlijk een reden waarom je uit elkaar bent gegaan. Vaak verloopt de communicat­ie daardoor moeilijk. Wij werken met een gezamenlij­ke agenda in excell, maar dat blijkt niet handig. Ik heb al een privéagend­a, een werkagenda en ik heb ook iemand leren kennen, die ook een agenda heeft. Dat maakt het allemaal heel complex.”

Checklist en chatfuncti­e

“Mijn ex-man en ik hebben om de week de kinderen”, zegt Lucie. “We hebben een heen-en-weerboekje, waar we alles proberen in te schrijven dat de andere ouder moet weten. Wanneer hebben de kinderen laatst hun haar gewassen, bijvoorbee­ld. Of wat moeten ze meenemen naar school. Zo’n briefje van de school komt bij één van ons tweeën terecht, maar soms wordt weleens vergeten om die informatie door te geven. We spreken weleens dingen af via Whatsapp of e-mail, of gewoon via sms. Dan is het altijd even zoe- ken voor je die dingen terugvindt. Een duidelijk overzicht op één ka- naal maakt dat alles gemakkelij- ker.”

De applicatie ‘Keep in Touch’ maakt deel uit van een breder wetenschap­pelijk onderzoek rond gescheiden ouders en kinderen. “We willen nagaan hoe de communicat­ie tussen gescheiden ouders en hun kinderen kan worden verbeterd”, zegt onderzoeke­r Dimitri Mortelmans. “Wie de app gebruikt, krijgt tweemaal een vragenlijs­t. Alle gegevens worden anoniem verwerkt en de teksten die bijvoorbee­ld in de chatfuncti­e worden ingevoerd, worden nooit zichtbaar voor de onderzoeke­rs. Na de tweede vragenlijs­t kan de app gewoon verder worden gebruikt. Niemand zal ooit te weten komen dat u deelnam aan deze wetenschap­pelijke studie.”

LUCIE DE PEUTER Gescheiden ouder

“Als je afspraken maakt via sms, Whatsapp en email, is het altijd even zoeken. Eén kanaal maakt alles makkelijke­r.”

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? De app maakt deel uit van het onderzoeks­project van Kim Bastaits en Dimitri Mortelmans van de Universite­it Antwerpen. “We willen nagaan hoe de communicat­ie tussen gescheiden ouders kan worden verbeterd.”
FOTO'S JAN VAN DER PERRE De app maakt deel uit van het onderzoeks­project van Kim Bastaits en Dimitri Mortelmans van de Universite­it Antwerpen. “We willen nagaan hoe de communicat­ie tussen gescheiden ouders kan worden verbeterd.”
 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium