Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwanger? Dat is slecht nieuws

Vrouwen die een kind verwachten worden zo vaak gediscrimi­neerd dat overheid ingrijpt

- JONAS MAYEUR

Maar liefst drie op de vier werkende vrouwen worden op het werk benadeeld of gediscrimi­neerd eens ze zwanger zijn of als ze kinderen hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IVGM). Een campagne moet vrouwen overtuigen om vaker klacht in te dienen.

Welgeteld 73 meldingen kreeg de overheidsi­nstelling vorig jaar van discrimina­tie van zwangere vrouwen of moeders op het werk. Het hoogste aantal sinds 2010, maar nog steeds een peulschil in vergelijki­ng met het werkelijke aantal. Dat blijkt uit een bevraging van bijna duizend vrouwen in ons land.

“Zeven jaar na ons vorige onderzoek is de situatie voor zwangere vrouwen op de Belgische arbeidsmar­kt niet verbeterd”, zegt Liesbet Stevens, adjunct-directeur. “Vrouwen die een zwangersch­ap zonder profession­ele problemen willen, lijken nog steeds eerst toestemmin­g te moeten vragen aan hun werkgever.”

De problemen die opduiken varieren. In het beste geval ontstaan er spanningen met de directe chef of met collega’s, maar er is ook sprake van verboden, soms zelfs strafbare feiten. Zo zegt een op de vijf werkende vrouwen dat ze slachtoffe­r was van directe discrimina­tie, zoals een job niet krijgen “omdat die niet te combineren valt met zo veel kinderen” of tijdens een zwangersch­apsverlof ontslagen worden.

Niet op hun kop laten zitten

Ook al zijn ouders dus dolblij met de komst van een nieuwe baby, hun werkgever is dat vaak niet. Dat er desondanks geen tsunami aan klachten binnenkomt, is volgens het Instituut een gevolg van hoe hardnekkig de vooroordel­en zijn. “Zelfs de betrokken vrouwen vinden het soms normaal dat ze een promotie missen omdat ze net op het verkeerde moment zwanger waren.” Te weinig werkneemst­ers kennen ook hun rechten.

Een nieuwe campagne, waarvoor het Instituut drie maanden lang flyers en affiches verspreidt via sociale media, ziekenfond­sen en gynaecolog­en, moet leiden tot meer bewustword­ing én meer klachten. “We hopen dat straks iedere vrouw ons contacteer­t als ze het gevoel heeft dat ze benadeeld is. Vrouwen hoeven niet langer op hun kop te laten zitten”, zegt Stevens. De experts van het IVGM helpen gratis uitmaken of er écht sprake is van discrimina­tie en zoeken daarna een oplossing. Als het kan via bemiddelin­g, als het moet via de rechtbank.

De vraag blijft wel of het wakker schudden van vrouwen volstaat. Werkgevers­organisati­e VBO juicht toe dat vrouwen weerbaarde­r worden gemaakt. “Maar die sensibilis­ering lijkt mij voorbijges­treefd”, zegt professor arbeidseco­nomie Stijn Baert (UGent). “De overheid moet dringend starten met het actief opsporen van discrimina­tie. Tegelijk moet ze mannen stimuleren een groter deel van de zorg op te nemen. Ze zou koppels kunnen belonen met extra ouderschap­sverlof als ze bereid zijn dat evenredig onder elkaar te verdelen. Pas met dergelijke concrete maatregele­n gaan we echt vooruitgan­g boeken.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? 1 op de 5 zwangere werkneemst­ers krijgt te maken met directe discrimina­tie; ze wordt bijvoorbee­ld niet aanvaard of ontslagen vanwege haar zwangersch­ap.
1 op de 5 werkneemst­ers ondervindt spanningen op het werk naar aanleiding van de zwangersch­ap. 1 op...
FOTO GETTY IMAGES 1 op de 5 zwangere werkneemst­ers krijgt te maken met directe discrimina­tie; ze wordt bijvoorbee­ld niet aanvaard of ontslagen vanwege haar zwangersch­ap. 1 op de 5 werkneemst­ers ondervindt spanningen op het werk naar aanleiding van de zwangersch­ap. 1 op...
 ?? FOTO RR ?? De flyer van de campagne.
FOTO RR De flyer van de campagne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium