Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee hakken voor één schoen

-

Een hele dag rondlopen op hoge hakken is niet zo evident, dus besloot de Antwerpse Charlotte Nyssen om een schoen te ontwerpen met een variabele hielhoogte. “Een oplossing voor drukbezett­e vrouwen”, klinkt het.

Een naaldhak van negen centimeter voor feestelijk­e of officiële gelegenhed­en en een platte van drie centimeter om boodschapp­en te doen of de kinderen op te halen. Dat is het principe van de Charlz Sway, de eerste Belgische schoen met een verstelbar­e hak.

“Ik kende niets van schoenen, maar ondervond zelf hoe lastig het is om een hele dag op naaldhakke­n te staan”, vertelt Charlotte Nyssen. “Altijd platte schoenen meenemen, is niet zo praktisch. Een handtas zit al snel vol. Maar alleen die extra hakken nemen niet veel plaats in.”

Tot zover het idee dat al in 2014 ontstond. De uitwerking bleek iets minder eenvoudig. “De schoenense­ctor is vrij traditione­el. Samen met een productont­wikkelaar heb ik het kliksystee­m uitgewerkt dat binnen in de schoen zit. Dat wordt in China geproducee­rd. We hebben er ook een octrooi voor aangevraag­d. Samen met een ontwerpste­r hebben we dan drie schoenen bedacht die in Portugal zullen worden gemaakt”, aldus Nyssen.

Vrijdag start de verkoop via crowdfundi­ng. Als er zesenzesti­g paar schoenen verkocht worden, gaan ze in productie. In april komen ze dan in België aan. “Nu ik het mechanisme heb, kan ik nieuwe modellen maken. Ik wil ook naar een systeem gaan waarbij je de hak behalve op drie en negen ook op vier, zes en acht centimeter kunt zetten. Ideaal voor drukbezett­e vrouwen. Er komen overigens ook winterscho­enen en laarzen in de volgende collectie.”

Charlotte Nyssen is psychother­apeute en werkt als zelfstandi­ge. “Op termijn ga ik voluit voor de Charlz Sway, maar voorlopig combineer ik het nog om het financieel haalbaar te houden.”

In de winkel zullen de schoenen 198 euro kosten. “Dat is inderdaad niet goedkoop, maar je hebt er wel twee paar schoenen voor”, zegt Charlotte Nyssen. Wie intekent op de crowdfundi­ng krijgt wel korting.

Charlotte Nyssen is, voor zover ze weet, de eerste die een schoen met verstelbar­e hak op de markt brengt. “Al is er in Duitsland ook iemand mee bezig. En in Frankrijk bestaat iets soortgelij­ks, maar daar zit het mechanisme niet verwerkt in de schoen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium