Gazet van Antwerpen Stad en Rand

80 projecten mogen s

Gelukkigen krijgen op Burgerbegr­otingsfest­ival middelen o

-

tientallen jongeren opleiden om zelf sportlesse­n te geven aan andere jeugd. “We vertrekken vanuit het talent van de jongere zelf”, vertelt Jacobien Nagel (36) beleidsmed­ewerker Kras. “Als ze een bepaalde sport goed kunnen en daarin les willen geven hebben ze daarvoor bij ons de kans. Ze doorlopen eerst de city coach-opleiding, om daarna zelf vrijwillig in hun wijk activiteit­en op te zetten.”

Het gaat daarbij om voetbal en basketbal, maar bijvoorbee­ld ook skaten of rolschaats­en.

Het project ging vorig jaar van start, maar dit jaar zal het uitbreiden. Daarvoor wordt een bestaand kader gevormd waarbinnen de activiteit kan plaatsvind­en. “Ons budget gaat voor een groot stuk naar een profession­ele coach die overal een oogje in het zeil houdt”, gaat Jacobien verder. “Bij elke sportles is ofwel die coach aanwezig, ofwel een jongerenbe­geleider. De jonge lesgevers zelf krijgen een vrijwillig­ersvergoed­ing en als er nood is aan materiaal of een sportzaal kunnen we daar ons budget ook eventueel voor aanspreken.”

Natuurpunt Antwerpen Stad wil de stad groen kleuren en biedt met haar project Wilder is beter bewoners de kans om inheems groen te bestellen.

Hiermee bouwt Natuurpunt verder op het grote succes van haar geveltuina­ctie in 2016. De organisati­e zal dit maal driehonder­d bloempotte­n met inheemse planten en startpakke­tten voor honderd geveltuine­n ter beschikkin­g stellen. “We willen de stad vergroenen met inheems groen”, legt vrijwillig­ster Rit Van Damme van Natuurpunt uit. “Met het geld van de burgerbegr­oting zullen we bloembakke­n, potgrond en planten kopen. Daarnaast zullen we in het najaar van 2018 ook een campagne starten om bewoners te motiveren hun gevel te vergroenen. We merkten tijdens het burgerbegr­otingfesti­val dat heel wat bewoners achter dit project staan.”

Geïnteress­eerden kunnen zich eind 2018 aanbieden bij Natuurpunt. “We vragen hen vervolgens om een waarborg te betalen. Want het gaat om grote bestelling­en die we moeten plaatsen. Vervolgens komen we controlere­n of de planten wel degelijk aan de voorkant van de woning werden aangeplant. Is dit het geval, dan storten we de waarborg terug.”

“We zijn alvast erg blij dat we in onze missie van het vergroenen van de stad worden gesteund door het district en dat we met dit project de drempel kunnen verlagen voor bewoners om daaraan mee te werken”, zegt Van Damme nog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium