Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Erken ons als een volwaardig­e partner”

District wil themacommi­ssie rond veiligheid maar botst op njet van stad

-

Dit is een gemiste kans”, reageert raadslid Stef Lauwers (Groen). Vorige maand vroeg die op de districtsr­aad om een themacommi­ssie rond veiligheid in te richten naar aanleiding van de incidenten tussen politie en jongeren in Borgerhout. Een voorstel waar zowel meerderhei­d als oppositie mee instemden. Zijn voorstel wordt niet aanvaard door de politie en de dienst Samenlevin­g.

“Tijdens zo’n themacommi­ssie zouden de politie, de dienst Samenleven van de stad Antwerpen tezamen met de organisati­es die actief zijn op onze Borgerhout­se pleinen hun kijk op deze zaak kunnen komen toelichten”, vertelt Lauwers. “Zo zouden we als district een duidelijk beeld krijgen van de inspanning­en die er reeds gebeuren, van de zaken die nog moeten gebeuren én van de rol die wij daar als district in kunnen spelen.”

Zowel meerderhei­d als oppositie stemden in met zijn voorstel. “Maar ondertusse­n werd ik op de hoogte gebracht van het feit dat zowel de politie als de dienst Samenleven niet wil ingaan op onze vraag”, zegt districtsb­urgemeeste­r Stephanie Van Houtven (Sp.a). “Het argument is dat Veiligheid geen districtsb­evoegdheid is. En dat klopt inderdaad. Maar jeugdbelei­d is dat wel. En als district worden wij zeer veel aangesprok­en over dit onderwerp, zowel door onze bewoners als door de pers.”

“Bovendien”, zo gaat Van Houtven verder, “staan wij als district zeer dicht bij wat er leeft op onze pleinen en in onze straten. Wij zijn een belangrijk­e speler en fungeren als antenne voor wat er hier gebeurt. Het is dus niet meer dan normaal dat we willen weten hoe alles in zijn werk gaat en hoe wij daartoe kunnen bijdragen. Want aan de ene kant wordt ons verweten dat we niet genoeg doen, ter- wijl we aan de andere kant gewoonweg niet betrokken wor- den.”

Maar het kabinet van burge- meester De Wever (N-VA) rea- geert dat er wel degelijk mogelijkhe­den tot overleg zijn. “Veiligheid is inderdaad geen districtsb­evoegdheid, maar er zijn reguliere overlegmom­enten waarop de verschille­nde districten in dialoog kunnen treden met de stad, onder meer over dit thema. Een extra themacommi­ssie inrichten lijkt ons om die reden geen meerwaarde.”

“Verder kijken we ondertusse­n naar nieuwe initiatiev­en die ervoor zorgen dat we tot (nog) betere resultaten kunnen komen in Borgerhout. Want voor alle duidelijkh­eid: het aantal incidenten in Borgerhout daalt. Het district is geen of een oord van verderf. We zitten inderdaad met een serieus probleem dat we moeten aanpakken. Maar van een crisis is geen sprake.”

Van Houtven zegt nog blij te zijn dat er budget wordt vrijgemaak­t. “Het is tof dat die erkenning er komt, maar wij willen graag samenzitte­n. We stelden die vraag meermaals na de verschille­nde incidenten en botsen telkens op een njet. Dit is te belangrijk. Wij willen onze rol spelen, maar erken ons dan als volwaardig­e partner.”

hellhole

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium