Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drie mozaïekbot­en gewijd in Hoboken

4 scholen en OKAN-klassen plaatsen 15.000 steentjes

-

Meer dan tweehonder­d kinderen kleurden drie boten in met 15.000 steentjes. De bedoeling is de grootse scheepsbou­wgeschiede­nis van Hoboken in de verf te zetten.

“Ik heb hier een fles champagne vast om de boot in te wijden, maar ik ben bang dat ik iets kapot sla”, vertelt districtss­chepen van Toerisme en Cultuur Koen Raets (N-VA), terwijl hij de polyester boot bezet met mozaïekste­entjes bewondert. Dus giet hij maar een glas van de bubbels over het kunstwerk uit, kwestie van zeker niet te beschadige­n. Dit exemplaar ligt op de Leo Bosschartl­aan aan het veer richting Kruibeke. De andere twee aan de Cockerillp­laats en aan de ingang van de Hobokense Polderstad­wijk. In de

Kunstenaar Frederik Rombach werkte twee weken in de tuin van Cultuurcen­trum Gravenhof met 210 kinderen aan de bezetting van de boten. Kinderen van de lagere scholen Polderstad en De Pluim en de middelbare scholen Atheneum Hoboken en het SintAgnesi­nstituut kwamen langs om de boten mee vorm te geven. Ook enkele Onthaalkla­ssen voor Anderstali­ge Nieuwkomer­s (OKAN) deden hun bijdrage. Per twee mochten de kinderen een tekening uitwerken met steentjes die ze zelf uitzochten. Rombach metselde de tegeltjes dan vast en vulde de ruimte tussen de tekeningen op. Over de drie schepen zijn er zowat 15.000 stukjes gebruikt.

De boten zijn toegankeli­jk, meer nog: het is de bedoeling dat ze dienen als bank. Bij elke boot zal er in samenwerki­ng met de heemkundig­e kring van Hoboken nog een informatie­ve zuil geplaatst worden. Het is de bedoeling het verleden van het district in de verf te zetten. “Meer dan honderd jaar bouwde Cockerill zeeschepen in Hoboken en tijdens de hoogdagen werkten er meer dan drieduizen­d mensen”, weet districtss­chepen Raets. “Op die manier werd Hoboken een begrip op het vlak van scheepsbou­w en dat willen we graag nog eens onder de aandacht brengen. Het past in het grotere plan om Hoboken attractiev­er te maken voor toeristen”, vertelt districtss­chepen. “Ook de jonge gezinnen die hier komen wonen – en dat zijn er heel wat – moeten weten wat de geschieden­is van ons district is.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium