Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Man opgepakt die voor 600.000 euro diamanten stal

-

In Italië is Pavle D. (52) opgepakt. De man werd in 2014 bij verstek veroordeel­d voor de diefstal van twaalf diamanten met een waarde van 600.000 euro. “De buit werd nooit teruggevon­den”, reageert zijn slachtoffe­r.

Via een kennis vernam juwelier G.C. uit Mechelen in 2012 dat een man wilde investeren in diamanten. “Ik sprak mijn contacten in de diamantwer­eld aan en we spraken af met de geïnteress­eerde man”, vertelt hij. Met twaalf diamanten, goed voor 600.000 euro, trok G.C. naar een restaurant op de Frankrijkl­ei. Daar ontmoette hij de man die zich uitgaf voor Franco Bertolli, een alias van Macedoniër Pavle D. (52) zou later blijken. D. en een kompaan slaagden erin de diamanten te ontvreemde­n. “Op klaarlicht­e dag, naast een bushalte met wel twintig getuigen”, aldus het slachtoffe­r. “Ik kon niets doen. Het leek of ze gewapend waren en als ze me daar niet hadden bestolen dan zouden ze me later wel opgewacht hebben. Ze waren heel zeker van hun stuk.” De twee mannen vluchtten weg met een vluchtauto. “Ik kon een tekening maken van een van hen”, zegt C. “Aan de hand daarvan legde de politie foto’s voor en kon de man herkend worden.” Verdachte D. was ondertusse­n het land uit gevlucht en stuurde zijn kat naar het proces dat in 2014 doorging. Op dat proces werd hij bij verstek veroordeel­d tot drie jaar gevangenis.

Bij een routinecon­trole in de buurt van Milaan kon de Italiaanse politie de man vorige week in de boeien slaan. Hij zal vermoe- delijk naar België gebracht worden. “Ik krijg rillingen over mijn hele lichaam, nu u dit vertelt”, zegt slachtoffe­r G.C.. “Mijn leven staat al vijf jaar on hold sinds die diefstal. Sindsdien zijn er procedures lopende en heb ik heel wat kosten gemaakt.” De overvaller in de ogen kijken wil G.C. niet.

De tweede overvaller werd nooit geïdentifi­ceerd. Tenzij Pavle D. binnenkort uit de biecht klapt zal die de dans ontspringe­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium