Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HelloFresh gaat naar de beurs

-

HelloFresh, de grootste bezorger van maaltijdbo­xen in Europa, wil vanaf 2 november op de beurs van Frankfurt noteren. Het van oorsprong Duitse bedrijf kan de miljoenen goed gebruiken: HelloFresh kon nog geen enkel jaar met winst afsluiten en krijgt ook te kampen met groeiende concurrent­ie van supermarkt­en.

Maaltijdbo­xbezorger HelloFresh wil op 2 november zijn beursdebuu­t maken in Frankfurt. Het bedrijf wil 27 miljoen nieuwe aandelen aan de man brengen tegen een “indicatiev­e prijs per aandeel” ergens tussen 9 euro en 11,50 euro. Tegen de hoogste prijs haalt HelloFresh dus 311 miljoen euro op, wat de ondernemin­g een beurswaard­e geeft van zo’n 1,5 miljard euro.

Niet slecht voor een bedrijf dat sinds zijn ontstaan in 2011 nog geen euro winst wist te maken. Het bedrijf mocht zijn omzet vorig jaar dan al zien verdubbele­n tot 597 miljoen euro, het boekte ook een verlies van 63,9 miljoen euro omdat het enorm zwaar moet investeren in marketing en klantenwer­ving.

HelloFresh, dat intussen actief is in tien landen (waaronder België en de VS), leverde in het tweede kwartaal naar eigen zeggen 33,7 miljoen maaltijden en claimt 1,3 miljoen klanten. Al moeten we de cijfers toch met een stevige korrel zout nemen: toen het management een dikke week geleden zijn beursplann­en ontvouwde, stond er bij het aantal actieve klanten een veelbeteke­nende voetnoot. Die leerde dat HelloFresh in dat getal ook klanten meerekent die het voorbije kwartaal een gratis maaltijdbo­x hadden ontvangen. En zelfs klanten die één keer een pakket hadden besteld, maar het daarbij hadden gelaten.

In 2015 probeerden de Duitsers het al een eerste keer, maar toen blies moederbedr­ijf Rocket Internet (bekend van Zalando) de geplande beursgang nog af omdat de interesse van beleggers tegenviel en er twijfels waren over de waardering van het aandeel. Nu lijken de sterren gunstiger te staan.

Er zit ook flink wat druk op de ketel nu ook de ‘grote jongens’ de markt van de maaltijdbo­xen hebben ontdekt. Half september vorig jaar opende Carrefour als eerste grote Belgische supermarkt de vijandighe­den, al gauw gevolgd door Delhaize en later ook Colruyt. Om die strijd aan te kunnen, heeft HelloFresh vers geld nodig, véél geld. En dat kapitaal hoopt het op te halen via een beursgang. Of het lukt, weten we op 2 november.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium