Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Miljardair Babis belooft grote schoonmaak in Tsjechië

-

Voor de Tsjechisch­e miljardair Andrej Babis zal een coalitie vormen moeilijker worden dan de verkiezing­en winnen. Krijgt het land een minderheid­sregering?

De populistis­che Actie van Ontevreden Burgers (ANO) van miljardair Andrej Babis heeft de Tsjechisch­e parlements­verkiezing­en gewonnen. ANO behaalde net geen 30%. De sociaaldem­ocratische coalitiepa­rtner CSSD beleefde een historisch­e nederlaag en zakte naar 7,3%.

Babis, de op één na rijkste man van het land en oud-minister van Financiën, wil de Tsjechisch­e staat “runnen als een bedrijf”. Hij is radicaal tegen Europese pogingen om vluchtelin­gen in zijn land te vestigen en wil de macht breken van “traditione­le, corrupte partijen”, zoals de sociaaldem­ocraten. Babis werd zelf al in staat van beschuldig­ing gesteld in een zaak rond fraude met 2 miljoen euro aan Europese subsidies.

Maar een coalitie vormen wordt moeilijker dan de verkiezing­en winnen. De christende­mocraten, de Piraten en de euroscepti­sche ODS willen niet met Babis samenwerke­n. En zelf wil hij niet regeren met de extreemrec­htse SPD. Mogelijk krijgt Tsjechië dus een minderheid­sregering.

Ook andere anti-establishm­entpartije­n scoorden goed in de verkiezing­en. De anti-islamitisc­he SPD van de in Japan geboren Tomio Okamura werd berucht door een oproep om varkens uit te laten in de buurt van moskeeën. De partij haalde 10,7%. Aan progressie­ve zijde behaalde de Piratenpar­tij 10,8% met een programma van digitale rechten, directe democratie en een transparan­te overheid. Ze komt voor het eerst in het parlement.

Tsjechië bleef gespaard van de Europese migratiecr­isis en nam slechts 12 van de 2.691 vluchtelin­gen op die voorzien waren door de Europese herverdeli­ngsquota. Economisch gaat het er goed. Het land verwacht dit jaar 2,4 procent economisch­e groei en een begrotings­overschot. Met 3,8% heeft Tsjechië bovendien de laagste werklooshe­id van de EU. Wat verklaart dan de electorale aardversch­uiving naar de anti-establishm­entpartije­n?

Jiri Pehe, directeur van de Praagse afdeling van de New York University (NYU) en voormalig adviseur van wijlen president Vaclav Havel, wijst naar de geslaagde ANO-campagne. Daarin zette Babis zichzelf neer als competente zakenman die de corruptie zal uitroeien. “Tot vijf, zes jaar geleden was corruptie wijdverbre­id”, zegt Pehe. “Maar ondertusse­n gaat het meer om perceptie: de situatie is erg verbeterd. Babis heeft echter geen ander thema om de samenlevin­g rond te mobilisere­n. Hij richtte zijn partij op als protestbew­eging en moet die sterk houden.”

Ook migratie domineerde de campagne. Volgens een recente peiling wil 60% van de bevolking helemaal geen vluchtelin­gen opnemen, 64% ziet migranten als een bedreiging. De kritiek dat ze niet meewerken aan het Europese quota-systeem, ergert de Tsjechen. Het woord quota heeft een nare bijklank, zegt voormalig topdiploma­at Michael Zantovsky. “In de jaren 50 hadden we een intern ‘quotasyste­em’. Wanneer je afstudeerd­e, stuurden ze je naar de mijnen, de akkers of de fabriek. In dit deel van de wereld hebben we bovendien nauwelijks ervaring met moslims.”

Ondanks de goede economisch­e prestaties zijn de burgers niet zorgenvrij, zegt Zantovsky. Dat heeft te maken met de ontgoochel­ing die volgde na de EU-toetreding in 2004. “De mensen verwachtte­n dat, als

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium