Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Andere tijden

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Lukt het deze keer wel? Zal de bekentenis van exrijkswac­hter Christian B. de speurders eindelijk leiden tot de echte schuldigen achter de terreur van de Bende van Nijvel? Zullen we binnen afzienbare tijd eindelijk weten waarom 28 mensen gruwelijk werden vermoord? En waarom het onderzoek 35 jaar lang geen enkel resultaat opleverde? Het zou echt wel moeten nu. Als de speurders deze belangrijk­e tip laten liggen, als deze bekentenis niet wordt aangegrepe­n om met man en macht verder te zoeken en tot op het bot te gaan, falen politie, justitie en politiek. Er is sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw veel veranderd in dit land. Het is nu het moment om te bewijzen dat de hervorming van politie en justitie de juiste is geweest.

Nu alle verhalen over de Bende van Nijvel weer worden bovengehaa­ld – de gruwel van de aanslagen zelf, de onbegrijpe­lijke wendingen in het onderzoek, de plotse verhuis van het dossier, de talloze complotthe­orieën, de twee onderzoeks­commissies die er niet in slaagden om ook maar iets concreets boven te spitten – sta je versteld van de manier waarop de ordedienst­en toen functionee­rden.

Wie had eigenlijk controle over de rijkswacht? Hoe kon het dat figuren als Madani Bouhouche en Robert Beijer daarin konden functioner­en? Waarom slaagde niemand erin om de link tussen de Bende en de rijkswacht grondig te onderzoeke­n?

We leven nu in andere tijden. Die zouden andere dingen mogelijk moeten maken. De rijkswacht bestaat niet meer, er is nu een Comité P en de politie is geïntegree­rd. Maar dat alleen biedt geen garantie. Het kan nog altijd misgaan. De piste is nog breed. Er moeten meer bekentenis­sen of duidelijke tips komen om het onderzoek opnieuw los te trekken.

Daarom wordt nu door verschille­nde politici en specialist­en gepleit voor een nieuwe wetgeving voor spijtoptan­ten. Als de rijkswacht een rol heeft gespeeld in de Bende van Nijvel, moeten er nog betrokkene­n zijn die willen praten als ze weten dat ze beschermd worden. Die getuigen zouden de hele zaak opnieuw vlot kunnen trekken.

N-VA stelt ook nog voor om het dossier opnieuw over te brengen naar Vlaanderen. Als je bedenkt hoeveel tijd we verloren hebben toen het in de jaren negentig van Dendermond­e naar Charleroi moest worden overgeheve­ld, lijkt een nieuwe verhuis niet meteen een prioriteit. Een versterkin­g van de ploeg die de nieuwe gegevens over de Bende moet onderzoeke­n, moet er wel komen, een regeling voor spijtoptan­ten ook. Dat engagement moet de politiek nu aangaan.

We hebben geen tijd te verliezen. Het Bende-dossier is een van de zwaarste en kwalijkste uit onze geschieden­is. De voorbije jaren hadden we bijna aanvaard dat het nooit opgelost zou kunnen geraken. Nu er weer een kans bestaat om klaarheid te scheppen, is het misdadig die te laten liggen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium