Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dat is Chris, 100% zeker!”

-

gershoedje kwam aanzetten, heb ik hem nog zitten uitlachen. Onvoorstel­baar.” Ze herhaalt het nog eens: wie de speurders omschrijve­n als De Reus, is zonder enige twijfel de man met wie ze in het najaar van 1992 trouwde. Het is een vaststelli­ng die haar doet sidderen.

Goedkope whisky

Denise Vandyck (57) leerde de wat oudere Chris B. kennen in café De Witte Hond in Dendermond­e. We schrijven 1991, zes jaar nadat de Bende van Nijvel voor het laatst heeft toegeslage­n. “Ik had Amsterdam achtergela­ten om in België in contact te komen met mijn biologisch­e vader. Zo belandde ik in Dendermond­e.” Chris B. bleek niet alleen een vaste tooghanger die whisky en Hoegaarden als water verslond, hij bleek ook nog eens schuin tegenover haar vader te wonen.”

De liefde kwam snel, al zegt Denise zich niet meer te herinneren waarom ze juist viel op de aan lager wal geraakte rijkswacht­er. Alleen al het huwelijksf­eest, in het najaar van 1992, bleek een totale ramp. Met een bruidegom die, hevig aangeschot­en, voor de ogen van dertig genodigden met het servies smeet. Omdat zijn nieuwe schoonvade­r vriendelij­k had geweigerd om naast diens moeder te gaan zitten. “Hij is die avond afgevoerd door zijn eigen collega’s van de rijkswacht.”

Ze schetst geen fraai beeld van haar toenmalige echtgenoot. Meermaals, zegt ze, moest ze hem diep in de nacht gaan ophalen, ergens ladderzat uit de kantine van de Aalsterse politiebri­gade gesukkeld. “Samen met zijn maten van de rijkswacht zoop hij daar goedkope whisky.” Iets wat hij destijds ook steevast ’s ochtends, voor de nieuwe shift begon, deed. “Chris was toen al alcoholver­slaafd en begon de dag steevast met jenever. Er was geen houden aan.”

Volgens de Amsterdams­e kaderde zijn drankprobl­eem in het besef dat zijn periode bij de Groep Diane iets uit lang vervlogen tijden was. Over zijn verwijderi­ng uit de elitetroep­en in 1976: “Chris was daar altijd heel vaag over. Hij zei dat hij per ongeluk een schot gelost had, zonder erg.” Volgens onze informatie schoot hij in Zaventem in een locker.

Wapens in huis

Denise herinnert zich zijn fascinatie voor gevechtspo­rt. “Judo, karate en jiujitsu, daar was hij maniakaal mee bezig geweest.” Vandaar ook de twee samoeraizw­aarden in de slaapkamer. “Toen ik op een dag zei dat ik vreesde dat die zwaarden op een nacht op onze hoofden zouden vallen, zei hij iets heel eng: ‘Je moest eens weten wat hier allemaal in huis verstopt ligt’.” Ze twijfelt dan ook niet: hij had naast zijn dienstwape­n nog wapens in huis.

Over zijn vermeende sympathie- en voor extreemrec­hts is ze dui- delijk. “Hij verkocht regelmatig racistisch­e klap. Chris moest wer- kelijk niets weten van buitenlan- ders”, vertelt ze. “Hij sprak altijd in zeer denigreren­de bewoordin- gen over Afrikanen. Vreemd, ge- zien zijn Poolse roots en mijn ‘bui- tenlandse’ afkomst.”

Amper drie maanden na hun hu- welijk smeet ze de rijkswacht­er buiten. Pas zes jaar na hun breuk zou het koppel officieel scheiden. Ze zweert dat ze tot afgelopen vrijdag geen seconde aan zijn mo- gelijke betrokkenh­eid bij de Ben- de heeft gedacht. Denise Vandyck is naast jeugdvrien­d Marc Van Damme en Chris’ broer de derde die hem formeel op foto herkent als De Reus. Het enige wat ze nu nog hoopt, zegt ze, is dat de vele nabestaand­en van de slachtoffe­rs nu de volledige waarheid te horen krijgen. “En zelf kan ik enkel zwe- ren: ik heb er nooit iets van gewe- ten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium