Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geens mag het komen uitleggen in het parlement

-

Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) krijgt vandaag in het parlement een spervuur aan vragen voorgescho­teld over de manier waarop het onderzoek naar de Bende van Nijvel gevoerd wordt. Zowel meerderhei­d als oppositie vindt dat het onderzoek gefaald heeft.

“Het aantal speurders naar de Bende moet minstens verdubbeld worden”, zegt Kamerlid Christoph D’Haese (N-VA). Hij is ook de burgemeest­er van Aalst, waar de Bende in 1985 toesloeg. De cel Waals Brabant, die al jaren een antwoord zoekt in het duizenden pagina’s dikke dossier, bestaat vandaag uit vijf speurders. Dat is volgens D’Haese te weinig. “Er lijkt eindelijk een doorbraak te zijn. We moeten nu de nodige middelen inzetten om antwoorden te vinden.” De federale politie liet gisteren weten daartoe bereid te zijn.

Geens wordt vanmiddag naar een bijeenkoms­t van de commissie Justitie geroepen, om een stand van zaken over het onderzoek te presentere­n. “De bevolking moet gerustgest­eld worden dat het gerechteli­jk apparaat niet meer op dezelfde manier werkt als in de jaren 80”, zegt Annick Lambrecht (SP.A)

“Als blijkt dat de naam van Christiaan B. al sinds 1998 in het dossier staat, mag je je vragen stellen”, zegt D’Haese. Volgens D’Haese lijkt het er zelfs op dat die naam al sinds de jaren 80 in het dossier vermeld wordt. “Dat er véél namen in staan – zo’n 300 stuks – dat is een flauw excuus. Het gerecht heeft dertig jaar de tijd gehad om ze te controlere­n.”

D’Haese wil dat het onderzoek van Wallonië terug naar Vlaanderen keert. Patrick Dewael (Open Vld) heeft een ander voorstel: “We moeten niet vragen om het dossier over te hevelen. Tegen dat de nieuwe onderzoeke­rs het hebben ingelezen, is de tijd om. Maar iedereen voelt aan dat er iets fout loopt. Daarom moet het federaal parket de supervisie van het onderzoek op zich nemen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Koen Geens.
FOTO BELGA Koen Geens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium