Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Strengere controles tegen sociale dumping

Samenwerki­ng met Portugal en Slovakije

-

België gaat nauwer samenwerke­n met Slovakije en Portugal om erop toe te zien dat gedetachee­rde werknemers uit deze landen wel degelijk hun bijdragen voor de sociale zekerheid betalen in hun thuisland.

Jaarlijks komen ongeveer 226.000 Europeanen in opdracht van hun werkgever naar België om tijdelijk in ons land aan de slag te gaan. De gedetachee­rden moeten betaald worden volgens de Belgische loon- en arbeidsvoo­rwaarden, maar de sociale zekerheids­bijdragen worden betaald in het land van herkomst. Het valt echter soms moeilijk te controlere­n of die werknemers hun bijdragen wel correct hebben betaald.

5 euro per uur

Staatssecr­etaris van Fraudebest­rijding Philippe De Backer (Open Vld) heeft gisteren akkoorden onderteken­d met zijn Slovaakse en Portugese collega’s om de werknemers uit die twee landen beter te kunnen controlere­n. “Zo kunnen we een einde maken aan de sociale dumping waarbij goedkope arbeidskra­chten uit Slovakije en Portugal hier komen werken voor 5 euro per uur”, zegt De Backer.

België ontvangt jaarlijks meer dan 16.000 Portugezen en bijna 15.000 Slovaken. Het akkoord met Slovakije moet vooral in de transports­ector een verschil kunnen maken. “In Slovakije zijn honderden Belgische transporte­urs actief via brievenbus­firma’s, bedrijven die alleen op papier bestaan. Dankzij het akkoord kunnen we postbusfir­ma’s sneller opdoeken en malafide praktijken en uitbuiting van chauffeurs onmiddelli­jk stoppen”, legt De Backer uit.

De Slovaakse minister van Werk Jan Richter is ervan overtuigd dat het akkoord in het belang van beide partijen is. “Dit zal helpen om de rechten te vrijwaren van werknemers die aan de slag gaan in België of in Slovakije.” Hij merkt ook op dat er al lang geen sprake meer is van eenrichtin­gsverkeer van oost naar west en dat intussen ook tienduizen­den West-Europeanen in zijn regio werken.

België heeft al soortgelij­ke akkoorden met Nederland, Frankrijk, Bulgarije, Duitsland en Luxemburg. De Backer hoopt binnenkort nog een akkoord met Polen te onderteken­en. De staatssecr­etaris wil die akkoorden ook uitrollen op Europees niveau.

 ?? FOTO BELGA ?? Philippe De Backer.
FOTO BELGA Philippe De Backer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium