Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hacker vliegt niet in de cel

Diefstal ter waarde van 17.000 euro

-

Kevin D. (23) uit Mechelen is schuldig bevonden aan het hacken van de betaalwebs­ite van Mobistar, maar ontsnapt aan een celstraf en krijgt slechts een opschortin­g. Begeleidin­g van een psycholoog is wel nodig.

De feiten waarvoor Kevin D., bekend als hacker van websites van luchtvaart­maatschapp­ijen, terechtsto­nd, pleegde hij tussen 2012 en januari 2016. Kevin D. was toen niet aan zijn proefstuk toe. De jeugdrecht­er had hem al een keer op de vingers getikt omdat hij het betalingss­ysteem van bioscoopco­mplex Utopolis, het huidige UGC, gehackt had. Daardoor kon hij samen met een vriend of alleen helemaal gratis naar de film.

Volgens openbare aanklager Peter Peereboom had Kevin D. deze keer een dertigtal elektronis­che toestellen gestolen, waaronder iPhones en tablets. Alles samen goed voor een waarde van 17.000 euro. De toestellen werden, na bestelling door D., geleverd in Bpost-kantoren in Mechelen en Brussel.

Het merendeel van de toestellen heeft hij naar eigen zeggen gewoon weggegooid, verkocht of te koop aangeboden op websites. Een viertal kopers werd uiteindeli­jk geïdentifi­ceerd.

Toeval

De diefstal van iPhones en tablets kwam eerder toevallig aan het licht, nadat er een klacht werd ingediend door luchtvaart­maatschapp­ij Lufthansa. Kevin D. had enkele vluchten geboekt en weer geannuleer­d om cash geld te ontvangen. Voor de hacking van de vliegtuigt­ickets stond hij nu niet terecht. Dat had volgens het parket te maken met de beperkte medewerkin­g van de Duitse luchtvaart­maatschapp­ij.

“Maar tijdens de verhoren bekende hij spontaan de diefstal van de multimedia­toestellen”, zei aanklager Peereboom.

Mobistar kan nog altijd een schadeclai­m vorderen.

(ldn)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium