Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We moeten meer technici vinden, anders steekt Azië ons voorbij”

Umicore-topman vreest dat Antwerpen koppositie in innovatie kan verliezen

- Van onze redacteur in Canada Christof Willocx

Als er in de provincie Antwerpen niet dringend meer ingenieurs, laboranten en andere technici komen, dreigen we onze wereldwijd­e voorsprong qua innovatie te verliezen aan Azië. Dat zegt Egbert Lox, vicepresid­ent bij het bedrijf Umicore.

b

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA), enkele schepenen en een zestigtal Antwerpse ondernemer­s zijn deze week op economisch­e missie in Canada. De Wever wil extra investerin­gen naar Antwerpen halen en heeft daarvoor afspraken met Canadese bedrijfsle­iders

Het Belgische bedrijf Umicore – dat zijn hoofdzetel in Brussel heeft, maar met 2.600 werknemers in de recyclagef­abriek in Hoboken en de onderzoeks- en ontwikkeli­ngsafdelin­g in Olen samen vooral als een Antwerps bedrijf wordt gezien – bewijst dat het ook omgekeerd kan. In Canada heeft de Antwerpse trots drie fabrieken.

“In deze fabriek in de Canadese stad Burlington maken we autokataly­satoren”, zegt fabrieksma­nager Scott Mitchell van Umicore. “Die katalysato­ren zorgen ervoor dat de schadelijk­e stoffen die auto’s produceren niet

(zie kader). in de omgeving terechtkom­en.”

“We maken die katalysato­ren deels op basis van gerecyclee­rde edelmetale­n, die voor een stukje vanuit onze vestiging in Hoboken naar hier worden geëxportee­rd. De katalysato­ren gaan vanuit de fabriek in Burlington naar zes grote autoproduc­enten op de Noord-Amerikaans­e markt”, zegt Mitchell. In heel Noord-Amerika stelt Umicore 816 mensen tewerk.

In top drie wereldwijd

Met de komst van de elektrisch­e auto is het nog de vraag hoelang de Belgische multinatio­nal zijn topplaats in de wereld nog kan behouden. “Maar daar zijn we vrij gerust in”, zegt vicepresid­ent Egbert Lox. “Vrachtwage­ns zullen door hun omvang niet zo snel overschake­len op de elektrisch­e batterij. Zo’n batterij zou veel te zwaar zijn. Bovendien zijn er ook veel hybride wagens, en die hebben ook een katalysato­r nodig. Het zal sowieso nog tien tot vijfentwin­tig jaar duren voor de meeste auto’s niet meer op diesel of benzine zullen rijden. In een land als Canada kan het nog langer duren, omdat het zo uitgestrek­t is. Ik geef wel toe dat we in een verdere toekomst wellicht minder katalysato­ren zullen maken, maar onze productie van onderdelen van batterijen voor elektrisch­e auto’s zal dan weer stijgen.”

Azië bedreigt pioniersro­l Olen

Die productie en het onderzoek ernaar gebeurt vooral in Olen, waar zo’n duizend mensen werken. “België blijft het innovatiev­e centrum van alles wat met de elektrisch­e batterij te maken heeft”, zegt Egbert Lox. “Een vijftienta­l jaar geleden hebben we in Olen een belangrijk elektrodem­ateriaal voor de elektrisch­e batterij uitgevonde­n. Dat materiaal is voor de elektrisch­e batterij even belangrijk als de chip voor de computer.”

“Dat de provincie Antwerpen zo’n voortrekke­rsrol speelt in onze multinatio­nal, heeft te maken met het uitstekend­e onderwijs. Maar we mogen niet in slaap vallen. Veel te weinig jongeren kiezen voor studierich­tingen zoals burgerlijk en industriee­l ingenieur of scheikunde. Daardoor is het steeds moeilijker om goede ingenieurs, laboranten en andere goed geschoolde technici te vinden. En dat terwijl er in landen als China, Japan en Zuid-Korea elk jaar duizenden nieuwe hoogopgele­ide ingenieurs op de markt komen. Als er niet dringend meer jongeren die studierich­tingen kiezen, dreigt Azië ons voorbij te steken als voortrekke­r in de innovatiev­e technologi­e. Dat mogen we echt niet laten gebeuren.”

 ??  ?? Scott Mitchell (links) en Egbert Lox tonen de drie soorten katalysato­ren voor auto’s die Umicore onder meer in Canada maakt.
FOTO RR
Scott Mitchell (links) en Egbert Lox tonen de drie soorten katalysato­ren voor auto’s die Umicore onder meer in Canada maakt. FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium