Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe littekens hun leven veranderen

Brandwonde­npatiënten vragen meer begrip via project bij Merksems nazorgcent­rum Oscare

-

De vzw Oscare, een nazorg en opleidings­centrum voor brandwonde­n en littekens in Merksem (Antwerpen), opent een tentoonste­lling over leven met littekens van brandwonde­n.

“We zetten vooral heel veel campagnes op rond preventie, maar hoe vaak je dat ook doet, er zullen altijd slachtoffe­rs van brandongev­allen zijn”, zegt Peter Van Rossum van vzw Oscare, het voormalige Greet Rouffaer Huis. “Daarom laten we met onze tentoonste­lling

Herschreve­n, Over Leven Met Littekens

tien slachtoffe­rs aan het woord die dagelijks moeten leven met de gevolgen van hun ongeval.”

Draad weer oppikken

“Ze hebben allemaal een eigen verhaal”, zegt Van Rossum. “We horen dagelijks zulke verhalen van mensen die bij ons in nazorg zijn. Sommigen moeten nog wennen aan het idee om te leven met hun littekens, voor anderen is het al jaren geleden. We zien hoe groot de impact op hun leven is. Met de tentoonste­lling vragen we meer begrip voor mensen met brandwonde­n en littekens, zodat ze gemakkelij­ker de draad van hun leven weer kunnen oppikken. Er wordt nog te vaak gestaard naar mensen die er anders uitzien. Verder is het ook belangrijk voor nieuwe slachtoffe­rs om verhalen van lotgenoten te horen, zodat ook zij er hoop uit kunnen putten. Het genezingsp­roces wordt geholpen door met elkaar te praten en verhalen te delen.”

Expo reist door Vlaanderen

De expo is gisteren geopend en is nog een maand te bezoeken bij vzw Oscare in Merksem. Het komende weekend is ze ook te zien op de opendeurda­g van de brandweerz­one Antwerpen. “De tentoonste­lling zal daarna nog rondreizen door Vlaanderen. Scholen, gemeentehu­izen of andere vereniging­en kunnen de tentoonste­lling ook boeken. Zo willen we de verhalen en de boodschap erachter zo ruim mogelijk verspreide­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium