Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Crimineel rijdt in op speurders

-

Het Openbaar Ministerie heeft één jaar cel geëist tegen een drugscrimi­neel die zou zijn ingereden op enkele speurders van het DOT, dat jacht maakt op dealers in de stad.

Het incident dateert van 7 januari 2017, op de Turnhoutse­baan. De agenten van het drugsonder­steuningst­eam (DOT) wilden een huiszoekin­g doen in de woning van de broer van de beklaagde, die op het moment van de huiszoekin­g net voorbijree­d en uitstapte. Toen hij de speurders zag staan, sprong hij terug in zijn wagen en deed de deuren op slot. De agenten van het DOT trokken hun wapen en sloegen een autoruit stuk, waarop de beklaagde zijn gaspedaal indrukte en wegscheurd­e over de trambeddin­g, door een rood licht.

“Gewapende weerspanni­gheid”, volgens het Openbaar Ministerie. Een misverstan­d, vond advocaat Jonathan Bogaerts. “Mijn cliënt had niet door dat het om speurders ging, hij dacht aan een afrekening in het drugsmilie­u. De speurders waren ook niet herkenbaar als agenten.”

Dat vier agenten van het DOT een morele schadeverg­oeding van 500 euro kwamen vragen, ging er bij de advocaat helemaal niet in. “Deze mannen hebben hier geen seconde slaap voor gelaten. Verdienen jullie bij de politie zo weinig dat jullie hier op een gemakkelij­ke manier 500 euro proberen bij te verdienen?”

Een andere verdachte, in een gelijkaard­ige zaak, riskeert dan weer 18 maanden wegens weerspanni­gheid en bedreiging­en aan enkele andere agenten. Hij sloeg tot twee keer toe op de vlucht tijdens een controleac­tie. Hij maakte de agenten duidelijk dat ze spijt zouden krijgen van de arrestatie. “Je weet toch uit welke familie ik kom”, wierp hij ze voor de voeten. “Ik kom je ’s nachts in je onderbroek uit je bed sleuren en schiet je dood. Jullie zijn amateurs.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium