Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verkeersve­iligheid Al 6.500 handtekeni­ngen voor conflictvr­ije kruispunte­n

800 mensen zeggen ook toe voor Critical Mass Bike Ride

-

Al ruim 6.500 mensen onderteken­den de petitie ‘Conflictvr­ije Kruispunte­n NU’. En meer dan 800 fietsers zeggen vrijdag mee te rijden in de Critical Mass Bike Ride rond fietsveili­gheid. Het thema houdt mensen duidelijk bezig.

De petitie voor conflictvr­ije kruispunte­n liep al, maar wordt nu officieel gelanceerd naar aanleiding van de drie verkeersdo­den de voorbije weken. Op zo’n kruispunt kruisen wagens en zachte weggebruik­ers elkaar niet bij groen licht. Het is een initiatief van de werkgroep Bezorgde Ouders. De respons is enorm, want al ruim 6.500 mensen onderteken­den de eis. Er kwam ook steun van onder meer Chiro Vlaanderen, Gezinsbond, Fietsersbo­nd en Netwerk Duurzame Mobiliteit.

“Waar we zeer blij om zijn, is de steun van de Unie van Profession­ele Transporte­urs en Logistieke Ondernemer­s”, zegt Jo Adriaens van de werkgroep Bezorgde Ou- ders. “Met deze petitie hopen we aan te tonen dat het draagvlak écht wel breed is. We gaan dit ge- bruiken om druk te blijven uitoefenen. We verwachten trouwens nog meerdere organisati­es die on- ze petitie zullen ondersteun­en. Laat dit dan ook meteen een oproep zijn naar hen.”

Het Antwerpse stadsbestu­ur zegt al volop bezig te zijn met het conflictvr­ij maken van kruispunte­n, maar dat dit niet overal mogelijk is.

“We pleiten voor ‘zo veel mogelijk en waar mogelijk’”, zegt Jo Adriaens. “We roepen ook op om nu in actie te treden en keuzes te maken. Er is nog steeds weinig

bij de overheden op dit moment. Wij zijn niet voor of tegen auto’s, en ook niet voor of tegen fietsers. We zijn wel voor meer veiligheid voor iedereen. Nu is er geen duidelijke visie, dat heeft te maken met keuzes die al of niet gemaakt worden.”

De handtekeni­ng worden eind november overhandig­d aan mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

De Critical Mass Bike Ride rijdt elke laatste vrijdag van de maand door de stad. De editie van deze vrijdag, die om 18u vertrekt vanop het Theaterple­in, staat in het teken van kindvriend­elijke en een veilige fietsstad. De fietstocht gaat langs de drie plekken waar de dodelijke fietsslach­toffers vielen. Er zullen bloemen worden neergelegd. Op Facebook gaven ruim 800 mensen aan te zullen deelnemen en 1.700 zeggen geïnteress­eerd te zijn. Daarmee zou de editie van vrijdag het vorige deelnemers­record verbreken van september 2015, toen tussen de 600 en 800 fietsers door de stad reden. Dat was na de omstreden verkeersve­iligheidsc­ampagne van de stad Antwerpen.

De actiegroep Spaak en Tandrad plant vandaag om 17u een actie op het kruispunt Plantin en Moretuslei en Simonsstra­at in Antwerpen. Daar overleed drie weken geleden een 27-jarige fietsster. Spaak en Tandrad was in de jaren 90 actief met het blokkeren van kruispunte­n in de stad, om zo de aandacht te vestigen op meer verkeersve­iligheid voor fietsers.

“We zijn niet voor of tegen auto’s, en ook niet voor of tegen fietsers. We zijn wel voor meer veiligheid voor iedereen.”

FOTO DBW

JO ADRIAENS Werkgroep Bezorgde Ouders

 ??  ?? De Critical Mass Bike Ride was in 2015 met 600 fietsers een recordedit­ie, maar mogelijk wordt dat aantal vrijdag verbroken.
FOTO DIRK KERSTENS
De Critical Mass Bike Ride was in 2015 met 600 fietsers een recordedit­ie, maar mogelijk wordt dat aantal vrijdag verbroken. FOTO DIRK KERSTENS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium