Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe trends: kunststuk als urne en rouwbrieve­n met kleur

Atypische begrafenis­ondernemer opent op Eilandje

- SYLVIA MARIËN

De uitvaartse­ctor is aan vernieuwin­g toe, vindt Thomas Heiremans, “en iemand moet nu eenmaal aan de kar trekken”. Hij stapte als begrafenis­ondernemer van de vijfde generatie uit de familiezaa­k en ging mee in Sereni, dat op het Eilandje een hedendaags­e vestiging opent.

Kunststukk­en als urne, doodskiste­n subtiel verborgen achter een rolgordijn, een flatscreen met digitaal keuzemenu, rouwbrieve­n met kleur, een intimistis­che aula met designbank­en... Het is maar een greep uit de mogelijkhe­den in een hedendaags uitvaartce­ntrum. “Er is veel mogelijk om een afscheid heel persoonlij­k te maken, maar dan moet je daar als begrafenis­ondernemer achter staan en je klanten uitleg geven bij die opties”, zegt Thomas Heiremans, regiodirec­teur van Sereni.

In het Sereninetw­erk hebben zich inmiddels zeven uitvaartpl­anners, op tien locaties in Vlaanderen en Brussel, verenigd. Sereni benadert begrafenis­ondernemer­s zelf, of ze melden zich aan. “En dat gebeurt hoe langer hoe meer”, zegt Heiremans. “Heel wat uitvaartfa­milies zijn moe. De kinderen willen de zaak niet in de huidige omstandigh­eden voortzette­n, en dat is jammer. Want de uitvaartse­ctor heeft sowieso een toekomst, al moet die zich dan wel durven te vernieuwen.”

Heiremans stapte zelf, als vijfde generatie, uit de familiezaa­k om mee het Sereni-netwerk uit te bouwen. Wie daarbij aansluit, kan een aantal taken uit handen geven: websitebou­w, administra­tie, drukwerk… “Om zich weer toe te leggen op wat echt belang- rijk is: persoonlij­k contact met de nabestaand­en van de overlede- ne”, vindt Heiremans.

Subtiel

Gisteren opende Sereni een nieuwe zaak aan de Napoleonka­ai op het Eilandje. Een uitvaartce­ntrum in stadsstijl: compact, licht, met ecologisch­e hints en neutraal.

“Wie hier binnenkomt, botst niet meteen op doodskiste­n met zijden bloemstukk­en”, zegt Heiremans. “We houden het liever strak, met natuurlijk­e elementen: groen en hout, en met zicht op het dok. Dat geeft ook rust.”

“De nabestaand­en die hier binnenkome­n, nemen we mee naar de ruimte achter het onthaal, waar ze niet tegenover de begrafenis­ondernemer moeten zitten aan zijn bureau, maar samen aan een ronde tafel. Op een flatscreen kunnen ze samen een aantal opties en prijzen bekijken. Maar we tonen hier ook een aantal fysieke rouwbrieve­n, omdat voeling met het papier, merken we, toch erg belangrijk is.”

Achter rolgordijn­en staan enkele doodskiste­n geëtaleerd, subtieler kan niet. “Zo rechttoe rechtaan zijn doodskiste­n voor velen toch heel confronter­end. De dood hoort bij het leven, ja, maar zo rechttoe rechtaan, dat ligt moeilijk. Daarom doen wij het zo.”

Memory Stone

“Ik vind het enorm verfrissen­d om creatief te zijn met de nieuwe mogelijkhe­den in de sector”, zegt Heiremans. “Uitvaartpl­anners stellen een uitvaart compleet op maat samen. Zo werken we bijvoorbee­ld samen met DNLmoderat­oren die levensverh­alen, teksten en poëzie schrijven en voordragen tijdens een plechtighe­id. We geloven ook enorm in het verhaal van de Memory Stone van Axel Enthoven, die een prominente plaats krijgt. En we hebben hier een eigen stadsaula, maar een ceremonie kan gerust ook in een andere aula, een kerk of op een bijzondere locatie. Onlangs nog verzorgden we een uitvaart in concertzaa­l Amuz, in de Kammenstra­at.”

Slim: Sereni ligt op wandelafst­and van de plek waar binnenkort assen in de Schelde mogen worden gelaten. “Nabestaand­en kunnen van hier te voet, in rouwstoet, naar die plek om afscheid te nemen. Het Eilandje is snel gegroeid en in feite een blinde vlek op uitvaartge­bied”, zegt Heiremans nog. “Maar dat maakt het ook de ideale locatie om iets nieuws op touw te zetten.”

De gezichten van de zaak zijn Gert Verreyt en Kristof Ceuppens, allebei ervaren uitvaartpl­anners in het wereldje .

THOMAS HEIREMANS

regiodirec­teur Sereni “Ons uitvaartce­ntrum ligt op wandelafst­and van de plek waar binnenkort assen in de Schelde mogen worden gelaten. Zo kan men in rouwstoet naar die plek om afscheid te nemen.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Thomas Heiremans (rechts) en Kristof Ceuppens, een van de gezichten van de zaak, in Sereni. “Het is verfrissen­d om creatief om te springen met de mogelijkhe­den”, zegt Heiremans.
FOTO VICTORIANO MORENO Thomas Heiremans (rechts) en Kristof Ceuppens, een van de gezichten van de zaak, in Sereni. “Het is verfrissen­d om creatief om te springen met de mogelijkhe­den”, zegt Heiremans.
 ??  ?? FOTO VICTORIANO MORENO
FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium