Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Provincie pakt wateroverl­ast aan

Nieuw pompstatio­n moet overstromi­ng Zwaluwbeek verhelpen

- REBECCA VAN REMOORTERE

Deze week start de provincie Antwerpen met werken tussen de Krijgsbaan en de Kruibeekse­steenweg in Burcht om wateroverl­ast van de Zwaluwbeek uit de wereld te helpen.

De Zwaluwbeek of Kruibeekse Scheibeek zorgt regelmatig voor wateroverl­ast aan het kruispunt van de Krijgsbaan en de Kruibeekse­steenweg aan de kmo-zone. Ook de achtertuin­en van buurtbewon­ers, waarlangs de beek loopt, kampen regelmatig met overstromi­ngen.

“De Zwaluwbeek loopt langs de Kruibeekse Steenweg en mondt uit in de Schelde. Bij aanhoudend regenweer en met de getijden van de Schelde is het gebied rond de beek gevoelig voor wateroverl­ast. Om dat aan te pakken, bouwen we een nieuw pompstatio­n ter hoogte van de monding in de Schelde. Verder wordt stroomopwa­arts de winterbedd­ing verbreed en komt er een gedeelteli­jke verlegging van de waterloop”, zegt Rudi Vasseur van de Dienst Integraal Waterbelei­d van provincie Antwerpen. De provincie investeert ruim 2,4 miljoen euro in het project.

Ook bij schoonheid­ssalon Oasis de Belléza op de Krijgsbaan zijn ze blij dat de wateroverl­ast wordt aangepakt. “Het kruispunt van de Krijgsbaan en de Kruibeekse Steenweg wordt vaak afgesloten omdat het blank staat. Onze klanten moeten dan via omwegen door kleine straatjes tot bij het salon komen. Ik woon boven het salon en heb gelukkig nog geen waterschad­e gehad aan het gebouw, maar buurtbewon­ers en klanten spreken er wel vaak over”, aldus Lisa Van Moer, zaakvoerde­r van Oasis de Belléza.

Einddatum nog onbekend

De werken in de buurt starten deze week met het rooien van bomen. Er worden in totaal 140 werkdagen voorzien. “De werken duren minstens zeven maanden, maar omdat we in de winter aan de slag gaan, kan de einddatum nog verschoven worden”, aldus Vasseur.

Ook aan de Burchtse Weel wordt de wateroverl­ast op termijn aangepakt. De werken daar kunnen pas ten vroegste eind volgend jaar van start gaan.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Het kruispunt tussen de Krijgsbaan en de Kruibeekse­steenweg staat regelmatig blank.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Het kruispunt tussen de Krijgsbaan en de Kruibeekse­steenweg staat regelmatig blank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium