Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwart geld rolt nog steeds in België

- KRISTOF SIMOENS

Eerst het goede nieuws: de zwarte economie in ons land – zeg maar alles wat onder de radar van de fiscus blijft – is sinds 2003 met een kwart gekrompen. Toch blijven we nog altijd bij de slechtste leerlingen van de klas.

Akkoord, het is een ruwe schatting, want mochten er officiële cijfers over bestaan, zouden we niet moeten spreken van een ‘schaduweco­nomie’. Bovendien zijn niet alle economen het eens met de methodolog­ie die de Oostenrijk­se professor Friedrich Schneider gebruikt. Maar het blijft een cijfer om van achterover te vallen: de zwarte economie in ons land bedraagt zowat 15,6% van het bruto binnenland­s product. Dat is een duizelingw­ekkende 65 miljard. Zeer hoog, maar toch al een kwart minder dan de 21,4% uit 2003.

“Ik zie twee verklaring­en voor die daling”, zegt fiscaal specialist Michel Maus. “De diverse fiscale regularisa­ties van de federale regeringen hebben heel wat Belgen met geld in het buitenland overtuigd om hun centen terug te brengen. Tegelijk is onder impuls van de OESO en andere organisati­es het fameuze bankgeheim verder uitgehold, waardoor het almaar moeilijker wordt om dingen voor de fiscus verborgen te houden. Dat verklaart waarom de schaduweco­nomie ook in de andere onderzocht­e landen aan het krimpen is.”

Toch moeten we niet te hoog van de toren blazen, want in de lijst van twintig onderzocht­e westerse landen staan we pas vijftiende. Alleen de Zuid-Europese landen doen het nog slechter dan wij. “We zitten met een Scandinavi­sche belastingd­ruk, en een Latijnse belastingm­entaliteit”, vat Michel Maus samen.

“Ja, we betalen veel belastinge­n. Maar dat doen de Zweden toch ook? Alleen hebben wij – terecht of niet – de indruk dat we daar te weinig voor terugkrijg­en van de staat”, aldus professor Leo Van Hove (VUB). “Daarnaast is er onze dubbele belastingm­oraal: als multinatio­nals weer eens met fiscale spitstechn­ologie in de media komen, zijn we verontwaar­digd. Maar we vergeten dat we onze babysit, huishoud- of tuinhulp misschien ook in het zwart betalen.”

Andere factor die meespeelt: de relatief kleine pakkans. “Die perceptie wordt nog versterkt telkens wanneer het legendaris­che personeels­tekort bij de fiscus het nieuws haalt”, zegt Van Hove. “En ten slotte is België nog altijd een land waar cash koning is. Zweden betalen dubbel zoveel met hun bank- of kredietkaa­rt als wij, in Nederland staan veel minder bankautoma­ten in de straten en een pak meer betaalterm­inals in de winkels dan bij ons. En als er één ding is wat de schaduweco­nomie nodig heeft, dan is het contant geld. Want dat laat minder sporen na.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium