Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Noord-Italië stikt in de smogwolken

- INE ROOX

Smog speelt Italië parten. De vervuiling­sdrempel is al in 24 steden overschred­en. Milieuacti­visten eisen structurel­e maatregele­n.

De Italiaanse astronaut Paolo Nespoli heeft een ruimtefoto gemaakt van de Po-vlakte in Noord-Italië, gehuld in een dikke, witte waas. ‘Mist of smog?’ schreef hij erbij. Mist is het zeker niet, want Italië wordt getrakteer­d op een uitzonderl­ijk mooie nazomer. Van in het diepe zuiden van Italië tot in Zuid-Tirol worden eind oktober nog vlot temperatur­en boven 26 graden genoteerd.

Maar dat mooie nazomerwee­r heeft een schaduwkan­t. Omdat het warm en windstil blijft en bovendien weinig regent, kampen vooral het noorden en het centrum van het schiereila­nd met buitengewo­ne hoeveelhed­en smog.

Ramen en deuren dicht

Eind oktober hebben al 24 Italiaanse steden het jaarlijks wettelijk vastgelegd­e maximum op het gebied van luchtveron­treiniging overschred­en. Milaan was de voorbije week ingepakt in een witte smogwolk, die vanaf vandaag opnieuw wordt verwacht. Maar Turijn spant de kroon. Het stadsbestu­ur van de industries­tad in Piëmonte vroeg de inwoners vorig week om ramen en deuren dicht te houden en fysieke activiteit in de buitenluch­t zo veel mogelijk te beperken.

Luchtveron­treiniging is een oud zeer in Noord-Italië, dat al tientallen jaren kampt met te hoge hoeveelhed­en smog. Strengere emissienor­men of, zoals in Milaan, een verkeerssy­steem van auto’s met even en oneven nummerplat­en die afwisselen­d het stadscentr­um binnen mogen, zijn ontoereike­nd.

“De anti-smogmaatre­gelen mogen niet beperkt blijven tot het geïndustri­aliseerde noorden van Italië”, zegt Rossella Muroni, voorzitste­r van de Italiaanse milieuacti­egroep Legambient­e. “Door de klimaatopw­arming lijdt heel het land steeds duidelijke­r onder de smog. Om vervuiling aan te pakken zijn er structurel­e maatregele­n nodig op lokaal en regionaal, maar ook op nationaal vlak”, betoogt Muroni.

60.000 doden per jaar

Luchtveron­treiniging veroorzaak­t in Italië meer dan 60.000 vroegtijdi­ge overlijden­s per jaar. Volgens het Europees milieuagen­tschap overlijden jaarlijks nog altijd meer dan 400.000 Europeanen vroegtijdi­g door fijn stof. In ons land gaat het om meer dan 10.000 doden.

Dat maakt ook internatio­nale actie noodzakeli­jk. De burgemeest­ers van de grootste en meest vervuilde steden ter wereld, verenigd in de groep ‘C40’, hebben gisteravon­d een tweedaagse top afgerond in Parijs, op uitnodigin­g van burgemeest­er Anne Hidalgo. Een veertigtal burgemeest­ers heeft in de Franse hoofdstad concrete maatregele­n tegen klimaatopw­arming en luchtveron­treiniging besproken.

Uitstootvr­ije bussen

De burgemeest­ers van twaalf grote steden, waaronder Londen, Parijs, Los Angeles en Kaapstad, hebben gisteren afgesproke­n om vanaf 2025 enkel uitstootvr­ije bussen aan te kopen, en om vanaf 2030 grote delen van hun stad helemaal vrij te maken van de uitstoot van fossiele brandstoff­en, om het milieu te beschermen. “Luchtveron­treiniging door benzine- en dieselvoer­tuigen doodt miljoenen inwoners in steden ter wereld”, zei de Parijse burgemeest­er. “Diezelfde uitstoot veroorzaak­t ook de klimaatver­andering.”

Bij elkaar opgeteld hebben de twaalf steden een inwonersaa­ntal van bijna tachtig miljoen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium