Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen kruisverho­ren en zeker geen clichés”

Canvas laat veertien ‘Kinderen van de Collaborat­ie’ in alle vrijheid getuigen

- TOM DE LEUR

Canvas zet zich schrap voor een stortvloed aan reacties op Kinderen van de Collaborat­ie, een zesdelige reeks waarin veertien Vlamingen getuigen over het foute verleden van hun vader, moeder en familieled­en tijdens de Tweede Wereldoorl­og. Vanaf 7 november praten kinderen van collaborat­eurs voor het eerst uitgebreid over de impact van de collaborat­ie op hun leven. De reeks is nu al zeker van een vervolg in 2018, met Kinderen van het Verzet.

Na de Tweede Wereldoorl­og zijn zo’n 100.000 Belgen gestraft voor collaborat­ie met de Duitse bezetter. Dat maakt dat ongeveer 300.000 Belgische kinderen uit een “zwart nest” komen, of toch uit een nest dat als “zwart” werd verdacht.

“Nog nooit zijn die kinderen in groep gehoord op televisie”, zegt historicus Koen Aerts, die de Canvasreek­s Kinderen van de Collaborat­ie begeleidde en toetste aan de geschieden­is. “Het zijn geen kruisverho­ren geworden in de stijl van Maurice De Wilde (de onderzoeks­journalist die in de jaren tachtig het verleden van de collaborat­ie af en toe met de botte spade bovenspitt­e in programma’s als ‘De tijd der Vergelding’ en ‘De nieuwe Orde’, red.).”

“Want laat één ding duidelijk zijn: de nabestaand­en van de collaborat­ie treft geen schuld, ze zijn hoogstens verantwoor­delijk voor hun eigen verhaal. Deze reeks blijft weg van de clichés, trekt geen rechte lijn tussen de ouders en de nabestaand­en.” Volgens Koen Aerts is het goed dat Canvas in 2018 met een vervolg komt, over de kinderen van het verzet. “Want bij het verzet vielen drie keer meer doden dan bij de collaborat­eurs.”

De historicus doet ook een oproep aan Justitie om nabestaand­en van de collaborat­ie vlotter toegang te bieden tot gerechteli­jke dossiers: “Die toegang is er niet altijd. Een volwassen democratie moet dat verleden recht in de ogen kunnen kijken.”

Bij de getuigen zitten onder meer schrijver en diplomaat Herman Portocarer­o, actrice Rosemarie Bergmans uit Johan en de Alverman en theatermak­er Wim Claeys, die momenteel door Vlaanderen toert met de voorstelli­ng Zwartzak, over dezelfde thematiek. De jongste getuige is 45, de oudste 91. Na de eerste, derde en laatste aflevering kunnen kijkers via Facebook vragen stellen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium