Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Junkie steelt hond: baas looft 2.000 euro uit voor gouden tip

- BRITT PEETERS

Op camerabeel­den is te zien hoe een – vermoedeli­jk – drugsversl­aafde dakloze man het hondje van Anne en haar man meeneemt. Om hun maltezer Billie terug te vinden, krijgen ze hulp uit alle hoeken, zelfs uit het milieu van daklozen in Antwerpen. Online werd het ‘opsporings­bericht’ al bijna drieduizen­d keer gedeeld.

ANNE DOTTERMANS

Baasje van hond Billie “Heel wat daklozen die we hebben ontmoet herkenden de man, en zij helpen ons nu om hem te vinden. Ze leiden mij als het ware rond in hun milieu.”

Billie, de 4-jaar oude maltezer van Anne Dottermans en haar man Jacques, werd zondag gestolen op Het Zuid. “Ik ging winkelen in de Carrefour in de Pacificati­estraat, en bond Billie vast in het halletje voor de ingang van de winkel”, vertelt Anne. “Een kwartier later kwam ik terug en ze was weg.” Ze deed meteen aangifte bij de lokale politie en kon ook de bewakingsb­eelden van de supermarkt bekijken. Daarop was te zien hoe een man Billie meenam. “Hij hield onze hond duidelijk in het oog. Hij slenterde even rond, maakte de leiband

los en vertrok met ons hondje. Billie stribbelde nog tegen, maar de man behandelde haar als een voorwerp. Hij had geen greintje medelijden.”

Anne en haar man besloten een eigen onderzoek te beginnen naar de identiteit van de dief. “Volgens de geruchten in de straat is hij een dakloze en een drugsversl­aafde. We geloven dat er een grote kans bestaat dat hij Billie stal om door te verkopen voor geld.”

“Krijgen oprechte hulp”

Anne trok met een foto van de bewakingsb­eelden naar verschille­nde kraakpande­n en andere plaatsen waar daklozen leven. “Heel wat daklozen die we hebben ontmoet herkenden de man, en zij helpen ons nu om hem te vinden. Ze leiden mij als het ware rond in hun milieu.”

Met behulp van sociale media geraakte de zoektocht in een stroom- versnellin­g. “Mijn bericht op Facebook is al bijna drieduizen­d keer gedeeld. Ik krijg zelfs berichten uit Amerika met de vraag of Billie al gevonden is. We hebben ook flyers opgehangen, maar dankzij sociale media reikt het bericht tot ver buiten Antwerpen.”

Bij het bedrag van het vindersloo­n heeft het gezin niet lang stilgestaa­n. “We wilden zo snel mogelijk actie ondernemen en kozen dus voor een concrete som”, legt Anne uit. “Het is veel geld, maar als we op die manier mensen kunnen motiveren om te helpen zoeken, d an doen we dat met plezier. Of het iets zal uithalen, weten we niet. Maar het is het proberen waard.” Anne heeft bovendien het gevoel dat het geld bij heel wat mensen op de tweede plaats komt. “We voelen echt dat mensen ons oprecht willen helpen. Ook bij de daklozen. Sommigen van hen hebben zelf een hond en begrijpen dus perfect hoe wij ons voelen.”

“Dierendief­stal komt zelden voor”

Het koppel is al twee dagen non-stop bezig met de zoektocht naar de dief en hun hond. “De tijd tikt voor Billie”, klinkt het emotioneel. “Hoe langer ze vermist is, hoe meer kans er is dat we ze niet meer zullen terug zien. Dat zou vreselijk zijn.”

Volgens de politie komen dierendief­stallen zelden voor. “Het gebeurt wel, maar het jaagt onze criminalit­eitscijfer­s zeker niet de hoogte in”, zegt politiewoo­rdvoerder Sven Lommaert.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Anne met haar hondje Billie, dat vermoedeli­jk werd meegenomen door een dakloze man. “De tijd tikt voor onze maltezer”, zegt ze angstig.
FOTO RR Anne met haar hondje Billie, dat vermoedeli­jk werd meegenomen door een dakloze man. “De tijd tikt voor onze maltezer”, zegt ze angstig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium