Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Startschot in 2018 en het begint op Linkeroeve­r

Snelwegen E17 en E34 “op geen enkel moment afgesloten” tijdens werken

-

Zonder onverwacht­e hinderniss­en beginnen in het voorjaar van 2018 de werken aan de Oosterweel­verbinding op Linkeroeve­r en in Zwijndrech­t. Het is een klus die 386 miljoen euro kost en vierenhalf jaar zal duren.

“De aannemer is nu bezig met de opmaak van een werfplanni­ng die klaar moet zijn tegen februari. Dan wordt duidelijk waar en wanneer er hinder verwacht kan worden op Linkeroeve­r en in Zwijndrech­t. Tegen die tijd zullen er ook infomoment­en worden georganise­erd”, zegt Tim Van der Schoot, communicat­ieverantwo­ordelijke van de Beheersmaa­tschappij Antwerpen Mobiel (BAM).

De grootste klus is ongetwijfe­ld het aanpassen van de E17 tussen het op- en afrittenco­mplex Kruibeke en de E34 vanaf het op- en afrittenco­mplex Waaslandha­ven Oost.

“De R1 op Linkeroeve­r zal tot 2023 deels werf zijn, in beide richtingen. Maar de snelweg zal op geen enkel moment worden afgesloten en er moeten altijd minstens drie rijstroken in elke richting vrij zijn voor het verkeer”, gaat Tom Van der Schoot verder.

Behalve de grote infrastruc­tuurwerken komen er op Linkeroeve­r en in Zwijndrech­t onder meer ook negen kilometer aan nieuwe fiets- en wandelpade­n, vier ecoducten en 18 hectare groen bij. “Op de Blancefloe­rlaan wordt bovendien een park and ride gebouwd voor 1.500 auto’s en 150 fietsen”, zegt Tim Van der Schoot.

“Dit is de start van een van de grootste werven van Europa. De Oosterweel­verbinding moet ervoor zorgen dat het aantal kilometer file fors afneemt. En dat is nodig als je weet dat 52% van de verloren fileuren zich concentrer­en op de Ring rond Antwerpen en de Ring rond Brussel”, zegt Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

Begin deze maand selecteerd­e de BAM het aannemersc­oncern Rinkoniên om de werken uit te voeren. In principe wordt nog dit jaar de bouwvergun­ning afgeleverd waardoor de werken enkele maanden later kunnen beginnen.

Rinkoniên, wat Antwerps dialect is voor ‘snel achter elkaar’, bestaat uit de bedrijven Artes Roegiers NV, Artes Depret NV, CIT Blaton, Mobilis BV en Stadsbader NV. Naast deze groep waren er nog andere kandidaten om de klus te klaren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium