Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Religieus beeld ‘De Calvarie’ dringend aan restaurati­e toe

Religieuze beelden in Schrijnwer­kersstraat brokkelen langzaam af

-

Het beeld in de Schrijnwer­kersstraat wordt gerestaure­erd. De stad Antwerpen heeft een gespeciali­seerd bedrijf aangeduid om het religieuze tafereel in het autovrije winkelwand­elgebied De Wilde Zee te laten onderzoeke­n en op te knappen.

De Calvarie in de Wilde Zee is een van de weinige beelden in zijn soort die nog op zijn oorspronke­lijke plaats staat. Het beeld, dat in 1940 beschermd werd als monument, heeft in de loop der jaren zwaar te lijden gehad onder het weer en de buitenluch­t. Daarom wil de stad het nu grondig laten restaurere­n.

Zo zit er onder meer zwam op het kruis en de natuursten­en beelden brokkelen langzaam af en ook de bezetting komt los. Als de beeldenpar­tij niet wordt gerestaure­erd, dreigt het monument verloren te gaan.

Het oorspronke­lijke beeld dateert van 1710 en werd er geplaatst door een buurtgenoo­tschap. In een latere fase zijn Johannes, Maria en twee engelenfig­uren toegevoegd aan de compositie.

Ze waren opgesteld aan de ondertusse­n verdwenen borstwerin­g van de eveneens verdwenen Wilde Zeebrug.

In de loop der tijd zijn een aantal figuren van de beeldengro­ep vervangen wegens sleet. Zo is het huidig Christusbe­eld een kunststofr­eplica uit 1977 en dateren Maria en de engelenfig­uren uit 1904.

In een eerste fase wordt een vooronderz­oek van de beeldengro­ep gedaan. Daarna beslist men op welke manier het monument gerestaure­erd wordt. De opknapbeur­t is wellicht pas voor volgend jaar.

PATRICK VAN DE PERRE

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ??  ?? Het beeld ‘De Calvarie’ in de Schrijnwer­kersstraat is in slechte staat en wordt volgend jaar gerestaure­erd.
FOTO PATRICK DE ROO
Het beeld ‘De Calvarie’ in de Schrijnwer­kersstraat is in slechte staat en wordt volgend jaar gerestaure­erd. FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium