Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In de top tien

-

L onely Planet, de wereldbero­emde uitgever van reisgidsen, roept Antwerpen uit tot een van de tien steden die je in 2018 moet hebben gezien. Nog in de lijst staan onder meer Sevilla, Hamburg, Detroit, Canberra en de voor velen nog onbekende Italiaanse parel Matera. Antwerpen vertoeft dus in uitstekend gezelschap. De vermelding is een serieuze opsteker voor de stad. De lijst van vorig jaar werd maar liefst 230 miljoen keer bekeken via sociale media. Dat zal dit jaar niet minder zijn. Betere publicitei­t is niet denkbaar.

De nieuwe top tien werd bovendien bekendgema­akt op dezelfde dag als het nieuws dat volgend jaar de eerste spade in de grond gaat voor de Oosterweel­verbinding. Twee keer goed nieuws dus.

Volgens de jury van experts en reisjourna­listen van Lonely Planet is Antwerpen een stad met een rijke geschieden­is, maar ook gerenommee­rd voor haar modern design en haar kunstenaar­s van wereldnive­au.

Een reden om de stad in 2018 te bezoeken is de organisati­e van het Barokjaar, maar ook het Eilandje wordt vermeld met zijn bars, restaurant­s en architectu­rale hoogstandj­es. Het artikel bij de lijst zal elke Antwerpena­ar helemáál doen blozen van trots. ‘Is Antwerpen niet altijd de coolste stad geweest’, vraagt de auteur zich af, om daarna een geschieden­is te schetsen van Plantin tot Rubens en van de Antwerpse Zes tot Tomorrowla­nd. Wie dit waar ook ter wereld leest, boekt meteen een ticket.

En de kans is heel groot dat hij na enkele dagen of weken ook tevreden weer huiswaarts keert. Antwerpen is gewoon een fantastisc­he stad en heeft met zijn erfgoed en zijn creativite­it de potentie om duizenden toeristen te charmeren.

Al kan het altijd beter natuurlijk. Om te beginnen moet je in Antwerpen geraken om van al het moois te genieten. En dat kan een probleem zijn. Als die enthousias­te toerist met de auto komt, rijdt hij zich gegarandee­rd vast in het verkeer. Komt hij met de trein, dan kan hij weliswaar meteen een van de mooiste stations van Europa bewonderen, maar als hij daarna afdaalt naar de metro, volgt de ontnuchter­ing in de ongezellig­e hallen en bij de kapotte aankondigi­ngsborden. En als hij de stad per fiets wil verkennen, moet hij in veel straten verdomd behendig zijn om overeind te blijven.

De infrastruc­tuur in en rond de stad loopt achter op de creativite­it van de Antwerpena­ren en op de stadsontwi­kkeling. Dat zal jammer genoeg elke toerist opvallen die zich naar of in de stad verplaatst. Nochtans draagt die infrastruc­tuur in hoge mate bij tot de aantrekkel­ijkheid van een stad. Goede toegangswe­gen, veilige fietsroute­s en comfortabe­l openbaar vervoer horen bij een toeristisc­he stad als boter bij de vis. Als Antwerpen de juiste keuzes maakt en de plannen die er zijn met bekwame spoed uitvoert, staat de stad over tien jaar nog altijd in de top tien van Lonely Planet. Tot vreugde van de toeristen en van de Antwerpena­ren zelf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium