Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Fly-over aan E313: comfort als in Nederland”

-

Tot 2013 stonden de afritten Geel-West richting Antwerpen en Limburg op de E313 respectiev­elijk op plaats één en twee in de lijst van meest filegevoel­ige punten in Vlaanderen. Na de aanleg van de zogenaamde as Noord-Zuid Kempen (NZK) verdwenen beide punten zelfs uit de top tachtig. Er gingen jaren van planning aan vooraf, en de werkzaamhe­den zelf duurden nog eens drie jaar, maar het project heeft zijn effect dus niet gemist.

Maar niet alleen voor het gemotorise­erde verkeer is de situatie verbeterd, ook aan de fietsers werd gedacht. De zogenaamde flyover, een enorm complex van rotondes en bruggen over de E313, werd uitgerust met acht fietstunne­ls, die het fietsverke­er volledig scheiden van het zware auto- en vrachtverk­eer bovengrond­s.

Een verademing, vindt Gelenaar Theo Dams (72, foto). “Het is opvallend hoe moeilijk het nu is om me voor te stellen hoe het hier vroeger was”, zegt hij. “Maar ik herinner me nog wel hoe je hier als fietser vlak naast de vrachtwage­ns moest rijden. Nu is het gewoonweg reuze. Dit is het soort comfort dat in Nederland de maatstaf is. Ik passeer hier zeker niet dagelijks, maar ik zal altijd de fiets boven de auto verkiezen. De gewone fiets, hé, geen elektrisch­e. Ik ben dan misschien 72, maar ik voel me nog jong. Zo’n elektrisch­e fiets, dat vind ik echt iets voor oude mensen

Discipline nodig

Ondanks dat de infrastruc­tuur er volgens Theo sterk op vooruit is gegaan, zijn er nog werkpunten. En die hebben met de infrastruc­tuur niets te maken. “Je ziet nog steeds veel mensen in de verkeerde richting rijden”, vindt hij. “Nu er meer fietsers komen, moet er ook meer discipline zijn. Anders hebben deze investerin­gen geen zin.”

 ??  ?? FOTO'S RR Aan de heraangele­gde E313 zijn acht fietstunne­ls gebouwd. Theo Dams: “Dit soort comfort is in Nederland de maatstaf.”
FOTO'S RR Aan de heraangele­gde E313 zijn acht fietstunne­ls gebouwd. Theo Dams: “Dit soort comfort is in Nederland de maatstaf.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium