Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Genieten van de natuur in het Vrijbroekp­ark

-

In het Mechelse Vrijbroekp­ark verbindt een één kilometer lang fietspad de Ridder Dessainlaa­n met de Potaardest­raat, vlak bij de Hombeekses­teenweg. Het is zo goed als verkeersvr­ij en wordt vooral gebruikt door jongeren die op weg zijn van of naar school.

Dankzij provincie

Het fietspad werd in 2011 officieel geopend en kwam er op vraag van de Hombeekse wijkraad en het Mechelse stadsbestu­ur, die al langer ijverden voor een autovrij fietsparco­urs in het park en een betere verbinding tussen Hombeek en de stad. De aanleg kostte zo’n 521.000 euro. De provincie Antwerpen, die eigenaar is van het Vrijbroekp­ark, deed indertijd een financiële inspanning om de het project mogelijk te maken.

“Het is een veel veiligere route dan wanneer ik via de Hombeekses­teenweg zou rijden”, zegt Senne, die het pad gebruikt om naar zijn school in het centrum van Mechelen te rijden. “De kans op zware ongevallen is hier veel kleiner dan op straat. Zeker omdat de fietssugge­stiestrook op de Hombeekses­teenweg maar doorloopt tot aan het kruispunt met Geerdegem-Schonenber­g, ongeveer halverwege. Vanaf daar rij je dus volledig op de rijbaan. Via het fietspad in het park is het iets langer dan wanneer ik op het Plaisancep­lein voor de Hombeekses­teenweg zou kiezen. Maar ik sta niet voor het rode licht en het is dus ook veel veiliger.”

Dat wordt beaamd door Alain: “De Hombeekses­teenweg is niet overal zo breed, wat echt voor gevaarlijk­e situaties kan zorgen. Zeker voor fietsers. Daarom kies ik er zelf ook voor om langs het fietspad in het Vrijbroekp­ark te gaan als ik van het centrum naar Hombeek rijdt. Dankzij dit pad kan je nog even genieten van de natuur en het groen in het park.”

 ??  ?? FOTO STIJN VAN DE SANDE Het pad in het Vrijbroekp­ark werd in 2011 aangelegd. Het is bijna volledig verkeersvr­ij.
FOTO STIJN VAN DE SANDE Het pad in het Vrijbroekp­ark werd in 2011 aangelegd. Het is bijna volledig verkeersvr­ij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium