Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen personeel voor gevangenen­transport: raadkamer laat bende vrij

-

Een driekoppig­e Roemeense dievenbend­e is door de raadkamer in Antwerpen op borgtocht vrijgelate­n, omdat ze door een gebrek aan personeel niet werden overgebrac­ht naar het justitiepa­leis.

Het aanhoudend­e tekort aan bewakingsp­ersoneel in het Antwerpse justitiepa­leis blijft voor problemen zorgen. Tientallen rechtszake­n liepen de gisteren vertraging op, omdat er geen personeel was om aangehoude­n verdachten van de cellen in de kelder van het justitiepa­leis naar de rechtszale­n boven in het gebouw te brengen.

Ook het functioner­en van de raadkamer, die beslist over de verlenging van de aanhouding van verdachten, kwam in het gedrang. Een driekoppig­e bende die een reeks diefstalle­n in kledingzak­en zou hebben gepleegd, werd zelfs op borgtocht vrijgelate­n door de raadkamer omdat de verdachten niet voor de rechter konden verschijne­n.

“Verdachten hebben het recht om hun zaak bij te wonen”, zegt strafpleit­er Kris Luyckx, een van de raadsliede­n van Roemenen. “Als dat recht je ontnomen wordt, wordt dat beschouwd als een ernstige aantasting van de rechten van de verdedigin­g.”

De raadkamer legde de drie Roemenen een borgsom van 2.000 euro per verdachte op, maar voorlopig moeten de drie nog in de gevangenis blijven. Het parket tekende immers beroep aan tegen de beslissing van de raadkamer om het drietal vrij te laten.

Het incident gebeurt precies een dag nadat minister van Justitie Koen Geens had aangekondi­gd dat er tegen 2019 een nieuw veiligheid­skorps van 1.600 bewakingsa­genten zou komen. Nu telt het Veiligheid­skorps slechts 440 leden, terwijl het er minstens 850 zouden moeten zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium