Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vuurwerk uit Nigeria

-

Moses Simon en Samuel Kalu flitsen sinds de komst van Yves Vanderhaeg­he. Tegen Eupen was Kalu goed voor een assist en Simon voor twee strafschop­goals. Weer een knalpresta­tie van de Nigerianen erbij. “Ik ben blij dat we dit hebben aangewakke­rd bij hen”, klinkt het bij Vanderhaeg­he.

AA Gent moest voor het eerst dit seizoen niet nagelbijte­n tijdens een wedstrijd. Bij de rust stond het al 3-0, al kwam de derde goal er na een onterechte strafschop. In de tweede helft dachten beide ploegen al aan hun volgende opdracht. Met 7 op 9 kan de nieuwe Genttraine­r Yves Vanderhaeg­he een prima start voorleggen. Vanderhaeg­he oogst uit drie wedstrijde­n een punt meer dan zijn voorganger Hein Vanhaezebr­ouck uit negen wedstrijde­n, al had Vanderhaeg­he meeval met het programma. En dat heeft hij niet te danken aan de dure zomeraanko­pen Sylla, Andrijasev­ic en Marcq, maar aan de goede oude Nigeriaans­e entente. Vijf goals en twee assists in drie wedstrijde­n onder Vanderhaeg­he. Zes van de vijftien competitie­goals die AA Gent dit seizoen maakte, komen van Simon en Kalu. Ze maakten er elk drie. “Ik had liever dat ze in alle twaalf matchen dit seizoen zulke statistiek­en hadden gehad”, grapte Yves Vanderhaeg­he. “Dan stonden we nu misschien hoger in het klassement. Maar ik ben blij dat we dit hebben aangewakke­rd bij hen. Ik vraag mijn offensieve spelers ook om de één tegen één aan te gaan. Als je spelers als Kalu, Simon, Kubo en Yaremchuk hebt, moet je dat durven.”

Echte buitenspel­ers

Vanderhaeg­he gaf in zijn eerste twee matchen het vertrouwen aan Moses Simon bij de aftrap en liet Samuel Kalu telkens invallen. Dit keer bracht hij de landgenoot van Moses Simon voor het eerst aan de aftrap, ten koste van Milicevic. AA Gent ging met twee echte buitenspel­ers voetballen, twee Nigerianen, in een 4-3-3. Vanderhaeg­he kreeg er geen spijt van. Kalu en Simon speelden Eupen in de eerste helft op een hoopje.

Aan de openingstr­effer droeg ook de derde Nigeriaan in de Gentse kern zijn steentje bij. Anderson Esiti voetbalt wedstrijd na wedstrijd met meer vertrouwen sinds de komst van Vanderhaeg­he. In de derde minuut verstuurde hij een crosspass naar rechts die aan Renato Neto deed denken en bij Kalu belandde. Hij wachtte af en speelde perfect in de voeten van de inkomende Kubo, die eenvoudig afmaakte.

Leider Simon

Na 36 minuten ging Kalu over het been van Garcia. Simon trapte de strafschop hoog in doel: 2-0. Een geheel Nigeriaans­e goal dit keer. Amper twee minuten later mocht Simon opnieuw de bal op de stip leggen. Onterecht, want de overtredin­g van Loties op Yaremchuk begon buiten de zestien. Simon kende echter geen genade en trapte zijn tweede strafschop bin- nen de twee minuten in dezelfde hoek binnen.

De Nigeriaan is aan zijn vierde seizoen begonnen bij AA Gent. Na zijn stormachti­ge start kende hij een terugval, maar intussen geeft hij de indruk constanter te worden. “Simon is een persoonlij­kheid in de kleedkamer”, aldus Vanderhaeg­he. “Eén van de leiders onder onze Afrikanen. Hij is heel bewust met zijn profcarriè­re bezig. Heb je gezien hoe hij in de 85e minuut nog terugging om naar een bal in de hoek te spurten? Kalu is nog iets meer timide en moet nog regelmatig­er worden. Al zal hij nu wel op wolken lopen. Het is ook omdat hij matchwinna­ar was tegen WaaslandBe­veren dat ik hem dit keer heb beloond met een basisplaat­s.”

??  ?? Simon (links) viert een van zijn twee doelpunten met Kalu.