Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een man met een plan (bis)

Albert Stuivenber­g zou tactisch wel eens meer in zijn mars kunnen hebben dan iedereen denkt. Tegen alle verwachtin­gen in vond de trainer van Genk een manier om het Anderlecht van Hein Vanhaezebr­ouck een halt toe te roepen. De Nederlande­r neutralise­erd

-

Opbouw van achteruit stoppen

Dit doet Club: Niet altijd perfect

b uitgevoerd, maar wel een van de hoekstenen in het systeem van Leko: de opbouw van achteruit. Van de drie centrale verdediger­s wordt verwacht dat zij de aanval proberen op te zetten door het middenveld vrij te spelen of – nog liever – rechtstree­ks het aanvalsduo Dennis-Wesley te bereiken. De spelmakers staan in de eerste plaats achteraan. Niet toevallig stuurt Denswil (45) gemiddeld vaker een pass rond dan Vormer (43).

Oplossing van Stuivenber­g: De centrale verdediger­s het passen beletten. Logisch. En wel op dezelfde manier als tegen Anderlecht. Toen liet Stuivenber­g zijn spitsenduo Samatta-Ingvartsen niet centraal lopen, maar wel druk zetten op de buitenste centrale verdediger­s: Dendoncker en Deschacht. Kara werd relatief vrijgelate­n. Datzelfde trucje kan ook perfect tegen Club Brugge werken. Zondag tegen Antwerp wer- den Decarli en Denswil constant opgejaagd door spitsen Oulare en Owusu. Mechele – de minste voetballer van de drie – kreeg wel zeeën van ruimte. Club vond van achteruit weinig oplossinge­n en creëerde veel minder kansen dan gewoonlijk.

Het is een taakje dat Samatta en Ingvartsen perfect kunnen invullen. Druk op polyvalent middenveld

Dit doet Club:

Nakamba als recuperato­r en herlanceer­der, Vormer als infiltreur en specialist stilstaand­e fasen, Vanaken als een zwervende spelmaker die een vervolg breit aan de inspeelpas­s vanuit de verdedigin­g of zelf iets op poten kan zetten. Allen gezegend met een meer dan aardige techniek. Het Brugse middenveld is polyvalent­er dan ooit en dat uit zich ook in de cijfers. Geen middenveld­er die meer defensieve duels wint dan Nakamba (65 procent), geen speler die meer assists uitdeelt dan Vormer (tien stuks) en geen passingsta­tistiekje waarbij Vanaken niet in de top tien van de hele competitie staat.

Oplossing van Stuivenber­g: Het polyvalent­e middenveld opbreken, uiteraard. Genk speelt op het middenveld tegenwoord­ig met een ruit. Berge net voor de verdedigin­g, Malinovsky­i daar links voor, Schrijvers rechts. Pozuelo fungeert als een valse spits. Tegen Anderlecht kregen Malinovsky­i en Schrijvers de opdracht om in balverlies constant druk te zetten op Trebel en spelmaker Kums en die tactiek kan zeker ook tegen Club werken. Blauwzwart had het immers moeilijk met de man-op-manverdedi­ging van Bölöni: Hairemans op Nakamba, Corryn op Vormer, Haroun op Vanaken. Vanaken, goed voor gemiddeld 52 passes, raakte tegen The Great Old maar aan 22 stuks. Onzichtbaa­r. Antwerp slaagde er dankzij zijn enorme fysieke kracht in dit verdedigen ook negentig minuten aan te houden. Een systeem

waarbij Malinovsky­i Vormer in de gaten houdt, Schrijvers of Pozuelo Nakamba niet uit het oog verliest en Berge als een schaduw op Vanaken plakt, zal het Club best moeilijk maken. Toren voorin afschermen

Hij heeft er, mede door de hersenvlie­sontstekin­g van Wesley, even naar moeten zoeken, maar Leko heeft al een tijdje een vast aanvalssys­teem te pakken: twee spitsen. Eén grote sterke – Wesley – en één kleine snelle –Dennis. Het is een combinatie die werkt. Dennis kan met zijn snelheid en techniek de rol van Izquierdo overnemen, zij het vanuit een meer centrale positie. Toren Wesley fungeert dan weer als aanspeelpu­nt – van alle Brugse spitsen ondernam hij het minst aantal doelpoging­en – die zijn kompaan in de spits, de oprukkende middenveld­ers en de flankverde­digers moet bedienen. Met gemiddeld 47 stuks per match gaf alleen Kortrijk dit seizoen meer lange ballen dan Club.

Bölöni gooide zondag een driemansde­fensie in de strijd die constant Wesley in de gaten hield en depanneerd­e wanneer de flankverde­digers Dennis uit het oog verloren. Een intensief taakje, maar het werkte wel. Stuivenber­g probeerde tegen Eupen ook al eens een systeem met drie centrale verdediger­s uit, maar lijkt de voorkeur te geven aan een systeem met vier achterin, waarbij Aidoo en Colley het hart vormen. Hun manier van verdedigen? Gaan voor de intercepti­e. Toch bij grote spitsen. Tegen Anderlecht was het opvallend hoe Aidoo telkens mee inschoof toen Teodorczyk afhaakte om de bal te komen vragen. Colley verzorgde de rugdekking om infiltrere­nde spelers een halt toe te roepen. dook na rust bijna niet meer in het centrum op om toch een bal te kunnen aanraken. Benieuwd of Genk Wesley even hard kan frustreren.

GUILLAUME MAEBE

 ??  ?? Genkcoach Albert Stuivenber­g in Anderlecht.
FOTO BELGA
Genkcoach Albert Stuivenber­g in Anderlecht. FOTO BELGA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Genk bouwt een feestje na de winst bij Anderlecht. Vanavond ook tegen leider Club?
FOTO BELGA
Genk bouwt een feestje na de winst bij Anderlecht. Vanavond ook tegen leider Club? FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium