Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Black Power, made in China

I’m New Here

-

Van: Bram Van Paesschen 90 min.

Met Empire of Dust maakte Bram Van Paesschen al een gewaardeer­de documentai­re over Chinezen in Congo – en hoe ze daar wegen aanleggen om de kostbare grondstoff­en te plunderen. In I’m New Here legt hij de omgekeerde weg af.

Er zijn al een hele tijd Afrikanen in China, meer bepaald in Guangzhou, waar de grote fabrieken staan. De Afrikanen bestellen er consumptie­artikelen voor de thuismarkt, van speel- tot ondergoed. ‘Black Power’ staat er op de plastic doosjes met onderlijfj­es. Vooral in trek zijn die met afbeelding­en van 50 Cent en Obama, vertelt een ondergoedv­erkoopster.

Van Paesschen kijkt ernaar met de geamuseerd­e blik van de buitenstaa­nder. Maar de film wordt al snel bitter: de Afrikanen botsen op snoeihard racisme. En ze krijgen gedoe met hun visums. De Afrikanen zijn wel nog goed om Chinese producten te kopen, maar niet meer om er ook te wonen. Dit is echter niet zozeer een informatie­ve documentai­re, als wel een poëtische. Zo wordt de kijker toegesprok­en door een – hou je vast – pratend flatgebouw dat pseudofilo­sofische bedenkinge­n uit bij wat er zoal in de gangen gebeurt. Dat kan niet verhullen dat deze docu verstoken is van een dramatisch­e verwikkeli­ng. Hij roept wel degelijk een bijzondere wereld op, maar helaas is het niet meer dan een impressie. Hier zat meer in.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium