Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dutje geeft meer energie en focus”

- JÜRGEN GERIL

Hein Vanhaezebr­ouck wil op Anderlecht containers zetten waar de spelers tussen twee trainingen door kunnen slapen. Andere eersteklas­sers die geen slaapruimt­es hebben, improviser­en voor hun dutjes met veldbedden, auto’s, zetels, hotels… Slaapexper­te Annelies Smolders bevestigt het belang van powernaps, maar wel onder bepaalde voorwaarde­n.

Bij zeker dertien van onze zestien eersteklas­sers gebeurt het wel eens dat de spelers overdag even slapen op de club. Alleen bij AA Gent en Standard gebeurt dat in comfortabe­le omstandigh­eden in individuel­e kamers. Anderlecht wil daar met zijn containers ook naartoe.

“Voetbalclu­bs zouden in de eerste plaats een zicht moeten hebben op het slaappatro­on van hun spelers”, zegt Annelies Smolders, slaapthera­peute en auteur van het boek Start to Sleep. “Voor wie een goeie nachtrust kent, zijn die dutjes niet prioritair. Slaap is een optelsom: wat je overdag slaapt, gaat af van de nachturen. Men moet opletten dat de rust ’s nachts niet gesaboteer­d wordt.”

Al heeft Hein Vanhaezebr­ouck ook geen ongelijk als hij hamert op extra rust voor zijn jongens. “Topsporter­s verrichten veel fysieke en intensieve arbeid”, vervolgt Smolders. “Het woord power nap zegt het zelf, hé. Een verkwikken­d dutje kan zorgen voor meer energie en meer focus achteraf bij de tweede training. Het is meer een mentale kwestie, want voor echte lichaamsre­cuperatie en eventuele blessurepr­eventie heb je de diepere slaap tijdens de nachtrust nodig. Daar worden de groeihormo­nen gestimulee­rd.”

Anderlecht zal dan ook het slaapproce­s een beetje in de gaten moeten houden om een optimaal effect te zien van de powernaps. “Er zijn een paar voorwaarde­n, ja. Bij een power nap spreken we over een licht slaapje van zo’n 20 minuutjes. Wie langer slaapt, komt in een veel diepere slaap terecht. Als je daaruit wordt gewekt, voel je je eerder versuft. Ik raad het ook af na 15.00u, want dan steel je weer tijd van de nachtrust. Niets slechter dan ’s avonds voor de televisie in slaap vallen, maar de powernaps bij Anderlecht zullen wel vlak na de middag zijn. Dat is een goed tijdstip.”

Geen competitie

En dan zijn er nog de ideale omstandigh­eden voor zo’n powernap. Een eigen kamer met bed is aangewezen, maar veel eersteklas­sers laten hun spelers ook dutten in slaapzalen, in zetels of zelfs in de auto.

“Een slaapzaal is eigenlijk niet goed”, besluit Annelies Smolders. “Dan creëer je een competitie­f element tussen de spelers. De ene zal denken: Verdorie die slaapt al en ik nog niet, en dat zorgt dan weer voor stress. En een zetel is alleen goed als het een comfortabe­le zetel is. Beeld je maar eens in hoe je zelf slaapt tijdens een vliegtuigr­eis. Als je dan rechtstaat, ben je verkrampt. Dan zijn autozetels die je helemaal plat kunt leggen nog iets beter. Maar voor een optimaal effect schep je best de ideale slaapomsta­ndigheden: afzonderin­g, duisternis en weinig afleiding.”

Het zijn details waar Hein Vanhaezebr­ouck bij Anderlecht zeker op zal letten.

 ?? FOTO RR ?? De slaapzaal van WaaslandBe­veren.
FOTO RR De slaapzaal van WaaslandBe­veren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium