Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ongerusthe­id over stopzettin­g

-

Het verdwijnen van het Sociaal Steunpunt Gezondheid op het Kiel en in AntwerpenN­oord zorgt voor ongerusthe­id. “Begrijpeli­jk, maar ongegrond”, zegt OCMWvoorzi­tter Duchateau.

Antwerps gemeentera­adslid Mie Branders (PVDA) vindt de stopzettin­g tegen september 2018 onbegrijpe­lijk. In de betrokken Sociale Steunpunte­n Gezondheid (SSG) werken sociaal verpleegku­ndigen, diëtisten en onthaalbed­ienden. Jaarlijks kloppen er 740 klanten aan.

“Ondertusse­n startte A’rea 2020 op het Kiel”, zegt Branders. “Een groots project om de kansen van kinderen te vergroten en ervoor te zorgen dat ze mét diploma de school zullen verlaten. A’rea 2020 zet veel middelen en volk in om kansarme gezinnen bereiken. Een samenwerki­ng met de SSG’s lijkt dan een evidentie. De bruuske stopzettin­g van hun werking is dus een kapitale vergissing.”

Er is ook een petitie, die klaagt dat er onvoldoend­e is gecommunic­eerd naar de andere zorgverstr­ekkers en de huisartsen.

“We willen mensen met een kwetsbaar profiel meer zorg bieden en dus niet alleen in twee, maar in de zeventien wijken van de stad”, zegt Duchateau. “De SSG’s hadden tot doel om een brug te zijn tussen kwetsbare mensen en welzijns- en gezondheid­szorg. Die rol vervullen ze uitstekend, maar we stellen vast dat de SSG’s in de praktijk steeds meer andere taken vervullen die niet tot hun kerntaken behoren. Wij willen de aanwezige expertise efficiënte­r inzetten door ondersteun­ing te bieden aan de huisartspr­aktijken. We stellen vast dat veel praktijken vandaag technisch en personeels­matig onvoldoend­e georganise­erd zijn om chronische ziekten en kwetsbare patiënten op een gestructur­eerde manier aan te pakken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium