Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat betekent deze vondst voor het dossier?

-

Al drie decennia wordt met man en macht gezocht naar de Bende van Nijvel en al die tijd werd amper concreet bewijsmate­riaal gevonden. En dan vinden drie Vlaamse tieners plots twee metalen kisten vol wapens. Hoe is zoiets mogelijk? En wat kan die vondst ons nu allemaal leren?

Wat gebeurt met de gevonden dozen?

De metalen dozen met munitie en wapens worden door het Nationaal Instituut voor Criminalis­tiek en Criminolog­ie aan meerdere proeven onderworpe­n. Zo wil het vooral achterhale­n wanneer de dozen in het kanaal gedumpt werden. Een staal van soortgelij­k metaal wordt in een lab in identiek kanaalwate­r gedompeld en de inwerking van het water wordt bestudeerd. Hetzelfde gebeurt met de plasticver­pakking waarin de wapens gewikkeld werden. Ook wordt getracht de herkomst van de metalen dozen en de plasticver­pakking te achterhale­n.

Wat gebeurt met de gevonden wapens?

De wapens worden op een testbank aan een vuurproef onderworpe­n. Voor de riotgun moet het spoor van de slagpin op het slaghoedje van het jachtpatro­on duidelijk maken of het wapen bij Bende-overvallen is gebruikt. Wat de revolver betreft, wordt eerst aan de hand van het serienumme­r nagekeken of hij deel uitmaakte van de buit bij wapenhande­laar Dekaise, die in 1982 overvallen werd. Voor zover dat nummer natuurlijk niet gevijld werd of met een zuur weggebrand. Een schiettest kan uitmaken of het wapen door de Bende werd gebruikt. Indien de kenmerkend­e strepen van de loop op de kogel/huls overeenste­mmen met teruggevon­den kogels van de Bende, is het een match.

De herkomst van de teruggevon­den munitie kan dankzij de bijbehoren­de lotnummers – kenmerken van de fabriek – worden bepaald. Dan kan ook de afnemer worden achterhaal­d.

Kunnen deze voorwerpen nog DNA of vingerafdr­ukken bevatten?

Als ze effectief vele jaren in het kanaal hebben gelegen, is de kans uiterst klein, gezien de hoge zuurtegraa­d van het kanaalwate­r. Op het kogelweren­d vest, dat in 1986 uit het kanaal werd opgevist, vonden de speurders nog DNA. Wat het NICC heeft doen besluiten dat het hoogstens tien dagen vóór de ontdekking in het water werd gegooid, en niet een jaar voordien, zoals lang gedacht. Er bestaat een klein voorbehoud wat de teruggevon­den wapens betreft, omdat die in de metalen kist ook nog in een plasticzak gewikkeld waren.

Opnieuw een vondst in het kanaal naast het Bois de la Houssière. Is dat toeval?

Zeker niet. Bois de la Houssière, gelegen naast het hellend vlak van Ronquières, wordt beschouwd als de zogenaamde “comfortzon­e” van de Bende van Nijvel. Daar voelden de Bendeleden zich thuis. Zij oefenden er met wapens, dropten er onbruikbar­e delen van hun buit (onder meer cheques van de overvallen in Overijse en Eigenbrake­l), staken er een van hun VW Golf GTI’s in brand. Zij zouden er zelfs een van hun leden hebben begraven die bij de overval in Aalst tijdens de vlucht door een politieman gewond werd.

Konden de dozen met wapens niet eerder worden gevonden?

In 2004 zetten de Cel Vermiste Personen en het Disaster Victim Identifica­tion Team van de federale politie een grote opkuis van het volledige kanaal Brussel-Charleroi op het getouw met gebruik van een sonarboot. “Indien die dozen daar lagen, kan de sonar ze hebben opgemerkt, voor zover ze niet onder het slib bedolven lagen”, is het antwoord. “Maar toen gebeurde het zoeken specifiek naar gedumpte wagens. Het sonarsigna­al van de dozen die wapens bevatten, zal qua omvang zeker niet overeenges­temd hebben met het volume van een auto. En bijgevolg niet verder zijn onderzocht.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium