Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DE REUS? “Een slungel met veel praatjes”

‘Python’, collega van Christiaan B. bij Groep Diane en zelf ooit verdachte, twijfelt aan onthulling­en

-

Ontspoorde de vermoedeli­jke Reus na een dubbel schietinci­dent in 1979? ‘Python’, een eliteagent uit de eerste lichting van Groep Diane, stelt zich de vraag in Het Nieuwsblad. Hij zag Christiaan B. die dag per ongeluk op een collega schieten en nadien nog eens bijna in zijn eigen voet. “Voor hij uit Diane gegooid werd, heb ik hem nooit extreemrec­htse klap weten uitkramen.”

Hij zweert dat hij niets te verbergen heeft en hoopt dat de waarheid bovenkomt. Maar of dat met Chris B. als Reus is, betwijfelt hij. “Ik viel achterover toen ik het hoorde. Eerlijk: ik geloof die piste niet. Chris was een speciale gast, een lange slungel die te veel zoop. Iemand met wie het contact wat verwaterde nadat hij uit Diane vloog. Maar zoiets doen? Ik zie hem echt niet een Delhaize binnenstap­pen en mensen neerknalle­n.”

Python, over wiens identiteit al dagen druk gespeculee­rd wordt op het Bende van Nijvel-forum, is formeel. Eind jaren zeventig stond hij naast Christiaan B., de vermoedeli­jke Reus van de Bende van Nijvel, toen die zichzelf per ongeluk uit de Groep Diane schoot. “Op een gegeven moment kwam de Chris de kleedkamer binnengest­ormd. Nonchalant, in de stijl van westernact­eur John Wayne, met zijn revolver draaiend rond een wijsvinger. Grote praat verkopend, als altijd. Maar géén kogel in de loop en de veiligheid­spal op. Plots ging zijn wapen toch af. De kogel ging dwars door een locker en miste het hoofd van een collega op een haar. Hij schrok en stak zijn revolver meteen in de open holster aan zijn heup. Maar… hij vuurde per ongeluk nog eens en schoot bijna zijn eigen voet aan flarden.” Het was het incident dat de latere Reus van de Bende van Nijvel bij de elitetroep­en van de politie de kop kostte. We schrijven 1979 en Christiaan B., door collega’s en vrienden Chris of Bonno genoemd, ziet zijn carrière gefnuikt en zal de rest van zijn leven uitbollen bij de Aalsterse rijkswacht­brigade. En daar, denken de speurders, evolueren van een “sukkelaar met een grote mond en een fascinatie voor wapens” naar een “extreemrec­htse moordmachi­ne”.

Gebakken lucht

Python, nu met pensioen, omschrijft de latere Reus als een ongeloofli­jke praatjesma­ker. Als een lange slungel met een grote mond die altijd deed alsof hij van alles goed op de hoogte was, maar eigenlijk vooral gebakken lucht verkocht. “Met Chris kon je goed lachen, dat zal niemand binnen Diane ontkennen. Ik kwam goed overeen met hem. Maar het waren toch vooral veel praatjes, veel zware verhalen, zonder veel kennis van zaken.” Volgens Python beweerde Christiaan B. veel van wapens te kennen. “Hij blonk zeker niet uit tijdens de schietoefe­ningen met uzi of GP 9 mm. Toch deed hij alsof hij er meer van wist.” Hij herinnert zich een scène, thuis in Brussel, waar Chris B. een Perzisch zwaard van de muur haalde, een zakdoek naar beneden gooide en probeerde diezelfde zakdoek in de lucht in twee te klieven. “Hij wist zogezegd uit welk soort staal mijn zwaard gemaakt was. Later bleek dat complete bullshit. Typisch Chris: doen alsof. Ook die zogezegde zwarte gordels in al die gevechtspo­rten die hij bezat? Veel geblaat.”

Spielerei na interventi­es

Zelf trad ‘Python’ een jaar na de oprichting van Groep Diane toe tot de elitegroep. Zijn specialite­it: schieten én als lichtgewic­ht pijlsnel aan een koord afdalen. “Bij de keurgroep van de politie horen leek me als jonge para met ambitie wel leuk, natuurlijk. En spannend. Tegen je vrouw zeggen dat je moet vertrekken en niet weten wanneer je terugkeert. Zo ging dat.” Zijn team had aanzien, vertelt hij. “Weliswaar zonder de haast mythische status die nu aan onze groep wordt gegeven. En we hadden bepaalde privileges. Maar maak van ons geen cowboys die in een café arriveerde­n en met de uzi in de lucht begonnen schieten. De regels waren heel strikt: tijdens interventi­es moest alles vlekkeloos verlopen, daarbuiten was er meer mogelijk.”

Hij doelt op collega’s die niet vies waren van een pint tijdens de werkuren. “Zeker na de shift, in de kantine, werd er al eens stevig gedronken. En dan was de Chris nooit ver uit de buurt.”

“Beijer, Bouhouche? Niets mee te maken”

Hij schrok toen eerder deze week ook zijn naam viel in het onderzoek naar de daders van de Bende van Nijvel. Volgens de broer van de Reus schoof Python in de periode van de overvallen op Delhaizes mee aan tafel met Chris B. én dubieuze figuren als Robert Beijer en Madani Bouhouche. Ex-BOB’ers, veroordeel­d voor moord, die ervan verdacht werden logistieke steun aan de Bende te hebben verleend. “Complete bullshit”, zegt Python over die vermeende ontmoeting(en). “Die broer fantaseert, net als Chris B. destijds goed kon. Heb ik die twee ooit gezien op hun bureau in Brussel? Ongetwijfe­ld. Maar ik ben in de jaren tachtig welgeteld één keer in Dendermond­e bij Chris geweest. En zonder Beijer en Bouhouche in de buurt. Dat zweer ik.”

Groep Diane = Bende van Nijvel?

Dat de Groep Diane hofleveran­cier van de Bende van Nijvel was, intussen de meest gevolgde hypothese onder de huidige speurders, weet Python niet. Hij is er destijds al over verhoord, maar kon het onderzoek weinig vooruithel­pen. “Kan ik die piste uitsluiten? Neen. Zaten er in onze lichting rotte appels? Zeker. Maar met de hand op het hart: ik heb in al die jaren niemand zien ontsporen, niemand extreemrec­htse praat horen verkopen en ben door niemand benaderd om criminele feiten te plegen. Nooit is er druk op ons uitgevoerd om de staat te ontwrichte­n. Nooit. En dat iedereen ons neerzet als een bende cowboys? We hebben veel geschoten ja: op schietstan­den. Ik heb tijdens mijn hele periode als lid van de groep welgeteld nul kogels afgevuurd tijdens een interventi­e.” PIETER HUYBERECHT­S

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De Groep Diane in actie tijdens een conflict in de gevangenis van Leuven in 1984. “Wij waren geen cowboys. De regels waren heel strikt: tijdens interventi­es moest alles vlekkeloos verlopen, daarbuiten was er meer mogelijk.”
FOTO PHOTO NEWS De Groep Diane in actie tijdens een conflict in de gevangenis van Leuven in 1984. “Wij waren geen cowboys. De regels waren heel strikt: tijdens interventi­es moest alles vlekkeloos verlopen, daarbuiten was er meer mogelijk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium