Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ministers Geens: “We moeten buitenland­se experts raadplegen”

-

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) beslist maandag, samen met het parket, hoeveel extra speurders worden ingezet. “Ik zeg niet dat we buitenland­se onderzoeke­rs moeten aantrekken, maar we moeten zeker buitenland­se experts raadplegen.”

“Ik wil koste wat het kost dat dit opgelost raakt”, zegt Koen Geens. “Zonder valse verwachtin­gen te wekken. Maar we gaan er in elk geval de nodige manschappe­n op zetten. Een verdubbeli­ng van het aantal speurders kan zeker, maar het gaat dus niet alleen over het aantal. Ook over welk type speurders het gaat. En ik geloof er nog in, ja. De kans is 1 op 2. Mochten dergelijke feiten zich vandaag weer voordoen, dan zou de kans 9,5 op 10 zijn, met de technieken en de maatschapp­elijke gevoelighe­id van vandaag. Maar we zijn nu wel dertig jaar later. Toch moet de staat haar uiterste best doen om deze schandvlek uit te wissen.” Geens maakte deze week gewag van corporatis­me – mensen die dingen toedekken. “Een korpsgeest zorgt altijd voor voorzichti­gheid. Nu bestaan er klokkenlui­ders die wantoestan­den signaleren, terwijl 35 jaar geleden werd gezwegen. Maar als je uitgaat van een profession­ele misdadiger­sbende is het toch wel vreemd dat er nooit verklikker­s zijn geweest. Dat begrijpen de onderzoeke­rs niet.”

Pistes

“Er zijn altijd twee grote pistes geweest: de rijkswacht of mensen binnen de overheid zijn ofwel betrokken geweest bij de misdaden of hebben het onderzoek gesaboteer­d. Volgens specialist­en die het dossier goed kennen zijn de twee mogelijk.” “De gedachte dat de aanslagen binnen de overheid zelf werden beraamd, is ondraaglij­k. Daarom moeten we de waarheid achterhale­n. Het toedekken is bijna even erg dan de misdaden zelf. Zeker en vast.” Sommigen zeggen dat de waarheid alleen aan het licht zal komen wanneer de zaak verjaard is. En dan moet er een waarheidsc­ommissie komen. “Daar is over acht jaar dan nog tijd voor. Vele betrokkene­n zullen dan nog niet dood zijn. Dan zal het nog niet te laat zijn. Dit zijn misdaden die men niet snel vergeet en vergeeft. Dat kinderen hun ouders vermoord hebben zien worden, dat is een beeld dat je nooit vergeet.”

 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? Koen Geens.
FOTO MARC HERREMANS Koen Geens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium