Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een beklijvend­e fietstocht”

Bijna 2.000 fietsers rijden langs Antwerpse kruispunte­n waar dodelijke fietsslach­toffers vielen

-

Net geen tweeduizen­d fietsers reden mee met de Critical Mass Bike Ride (CMBR). Die stond in het teken van meer verkeersve­iligheid na de dodelijke fietsongev­allen in Antwerpen.

De lange sliert van fietsers, jong en oud, trok zich iets na 18u op gang op het Theaterple­in in Antwerpen om dan twee uur later aan te komen in Park Spoor Noord. Ze fietsten langs de kruispunte­n waar afgelopen weken dodelijke fietsslach­toffers te betreuren vielen. Veel mensen legden bloemen neer. Witte fietsen of ‘ghost bikes’ herinneren aan de fietsers die omkwamen in het verkeer. “De tocht was zeer beklijvend”, zegt Stijn Wens, de fietsblogg­er achter Antwerpeni­ze en medeorgani­sator van CMBR. “Je voelde dat de mensen echt wel geraakt zijn door de fietsongev­allen en niet begrijpen dat het zo lang duurt voor de overheid daar iets aan doet. Het was aangenaam om te zien dat veel automobili­sten empathie toonden voor onze actie. Ik zag veel opgestoken duimen. Fietsen is dé oplossing voor de mobiliteit­sproblemen in Antwerpen, maar dan moet wel de zone 30 worden gehandhaaf­d, zijn er venstertij­den voor vrachtwage­ns en conflictvr­ije kruispunte­n nodig.

THOMAS GOORDEN Fietsactiv­ist “Ik hoop dat het beleid nu wakker schiet en zijn verantwoor­delijkheid neemt.”

Deze ingrepen zouden een mooie waardering zijn voor de mensen die dagelijks op de fiets stappen en zo een bijdrage leveren aan de leefbaarhe­id van de stad.”

Kordaat optreden

Stef Leroy van de Fietsersbo­nd hoopt dat de beleidsvoe­rders nu de ogen openen. “Het is wel duidelijk dat we niet alleen staan”, zegt Leroy. “Een massa mensen steunt ons en onze eis naar meer ruimte voor de fietser, zowel in de geesten als in de straten. Wetenschap­pers, fietsactiv­isten en -bloggers staan op dezelfde lijn, nu de politici nog. Hopelijk komt het signaal over.” Thomas Goorden is fietsactiv­ist en medeorgani­sator van de CMBR. “Ik hoop dat het beleid nu wakker schiet en zijn verantwoor­delijkheid neemt”, zegt hij. “Er is een kordaat optreden nodig, want zo kan het echt niet verder.” Ook delegaties van onder meer Open Vld, CD&V, sp.a, Groen en PVDA fietsten mee. SACHA VAN WIELE

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? De automobili­sten toonden veel empathie voor de duizenden fietsers.
FOTO'S JORIS HERREGODS De automobili­sten toonden veel empathie voor de duizenden fietsers.
 ??  ?? Bij ‘ghost bikes’ leggen de deelnemers, jong en oud, bloemen neer.
Bij ‘ghost bikes’ leggen de deelnemers, jong en oud, bloemen neer.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium